Gabriel spelade Håkan Bråkan i Sunes sommar: "nu är jag värdelös"

Gabriel Odenhammar spelade Håkan-Bråkan i Sune: ”Hade självmordstankar”

Axel Diedrichs
20 september 2023 kl. 07:52

Aktuell med bok om sitt liv

I sin nya bok "Det här ska han få fan för" berättar Gabriel Odenhammar om de svåra åren efter att ha slagit igenom som barnskådespelare i Sune-filmerna och "Svensson Svensson".

Blott sex år gammal blev Gabriel Odenhammar ett känt ansikte för hela svenska folket när han 1991 dök upp i TV-rutan som den bångstyrige lillebrorsan Håkan-Bråkan i Sunes jul. Därefter fortsatte karriären att titta uppåt med fler Sune-produktioner och rollen som Max i den älskade humorserien Svensson Svensson där han spelare mot Allan Svensson och Suzanne Reuter. Men när vuxendomen stod inför dörren skulle jobben sluta att dyka upp, vilket fick det liv som Odenhammar hade byggt upp att börja rasa. 

Gabriel Odenhammar spelade Håkan-Bråkan i Sune: ”Hade självmordstankar”
"Sunes sommar". Foto: Svensk Filmindustri.

Gabriel Odenhammar spelade Håkan-Bråkan i Sune: ”Hade självmordstankar”

I ett lång intervju med Expressen runt släppet av sin biografi Det här ska han få fan för berättar Odenhammar att han hade stora problem att hantera det slocknande rampljuset som tonåring. Då började hans alkoholvanor att gå överstyr. 

– Jag hade ju befunnit mig i vuxenvärlden sedan jag var sex år så det var inga konstigheter. Men däremot så drack jag extra mycket, för det var någonting som kändes skönt, säger han till Expressen och menar att alkoholen blev en medicin för honom.

Det var dock först som 21-åring som Odenhammar fullt ut körde av vägen. Han berättar om en dag på Saltsjöbanan när hans kropp plötsligt började skaka och följdes upp av en krasch som gjorde att han fick spendera tre månader i sitt gamla pojkrum hemma hos föräldrarna. 

– Jag hade aldrig varit med om någonting liknande innan, inte efter heller, säger han och fortsätter: 

– Jag bara blundade och typ hade självmordstankar.

Mår i dag betydligt bättre

Allt eftersom släppte Gabriel Odenhammar skådespelarkarriären. Han beslutade sig också för att söka professionell hjälp med att bli nykter. Därefter bytte han bana i livet och började med en flygledarutbildning. Först var det lättare sagt än gjort eftersom han var så pass starkt förknippad med rollerna som Håkan-Bråkan och Max Svensson. 

– Det är en utmaning att som så ung få sin identitet så starkt kopplad till någonting, vilket jag fick med skådespeleriet, säger han och berättar om budskapet han vill få fram genom sin bok: 

– Man kommer så mycket längre i livet om man vågar se sig själv och ta tag i sig själv.

I dag jobbar Gabriel som flygledare på Bromma flygplats, vilket han säger sig trivas väldigt bra med. Vidare har han en hel del att stå i där hemma med tre barn.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL