Fyra öl åt gången? Här är filmerna som behöver söka hjälp

Fyra öl åt gången? Här är filmerna som behöver söka hjälp

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 13 september 2023 kl. 07:44 | Publicerad 12 september 2023 kl. 14:00

Efter Socialstyrelsens nya riktlinjer – här är filmerna som kör över gränsen

Nya gränsvärden för riskbruk av alkohol har presenterats av Socialstyrelsen, med rekommendationen att vården ska erbjuda hjälp till dem som trampar över de nya gränserna. Det finns en och annan film där ute som fullständigt manglar riskbruksgränserna och som utan tvekan hade uppmanats att söka hjälp.

Socialstyrelsens nya gränsvärden för när vården bör erbjuda stöd till personer för deras alkoholkonsumtion är en het potatis just nu. Ett specifikt gränsvärde som har fått många att haja till är nivån för riksbruk i form av intensivkonsumtion, som numera definieras som fyra standardglas eller mer vid ett och samma tillfälle, vid så lite som en gång i månaden.

Det är viktigt att poängtera att Socialstyrelsen presenterat sina nya riskbruksgränser av en anledning och att alkoholmissbruk som problem inte på något sätt bör förminskas. Med det sagt har dessa nya gränsvärden väckt stor uppståndelse, med tanke på hur extrema de kan uppfattas i kontrast till mångas relation till alkohol – och även med tanke på hur alkohol skildras i populärkulturen. 

Nedan listar vi därför en handfull filmer som hade rekommenderats att omedelbart söka hjälp.

Mer information om Socialstyrelsens nya riskbruksgränser hittar du längre ner i artikeln.

Fyra öl åt gången? Här är filmerna som borde rekommenderas hjälp

Fyra öl åt gången? Här är filmerna som behöver söka hjälp
Foto: Warner Bros.

Baksmällan (2009)

Vi betar väl av den självklara kandidaten direkt? Baksmällan har blivit partyfilmernas partyfilm och är ett lysande exempel på hur illa det kan gå när man dricker för mycket (men inte utan en underton av att det innebär ett redigt äventyr med många skratt).

Handling: Två dagar innan sitt bröllop så åker Doug (Justin Bartha) och hans tre polare (Bradley CooperEd HelmsZach Galifianakis) till Las Vegas för att festa loss på en oförglömlig svensexa. Men när de tre marskalkarna vaknar upp med sprängande huvudvärk morgonen efter så är gårdagskvällen en enda stor minneslucka. Och brudgummen är försvunnen. Med väldigt lite tid på sig så måste trion följa sina dimmiga spår bakåt i tiden och förhoppningsvis hinna få Doug tillbaka i tid till bröllopet.

En runda till
Foto: Nordisk Film.

En runda till (2020)

Att ständigt vara lite lullig är sannerligen ingenting som uppmuntras av myndigheter, men som grundkoncept för en film visade det sig vara helt perfekt. En runda till kan vara en av de bästa filmerna med fokus på alkohol. Någonsin.

Handling: Martin (Mads Mikkelsen) är gymnasielärare. Han känner sig gammal och trött, och hans äktenskap har gått i stå. Uppmuntrad av teorin om att människan är född med en halv promille för lite inleder Martin och hans tre vänner ett experiment som går ut på att de ständigt ska vara alkoholpåverkade. Om Churchill vann andra världskriget i en tät dimma av sprit, vad skulle de starka dropparna då kunna göra för dem och deras studenter?

Beerfest
Foto: Warner Bros.

Beerfest (2006)

Beerfest behöver ingen vidare motivering för sin plats på den här listan. Titeln på denna relativt hjärncellsbefriade komedi säger helt enkelt allt du behöver veta.

Handling: De amerikanska bröderna Todd (Erik Stolhanske) och Jan Wolfhouse (Paul Soter) åker till Tyskland för att sprida farfars aska på Oktoberfest. Efter en förödmjukande start i Tysklands superhemliga ölhävartävling gör de allt för att ta hem segern i det slutliga mästerskapet.

Fyra öl åt gången? Här är filmerna som behöver söka hjälp
Foto: UIP.

The World's End (2013)

Budskapen i The World's End skulle sannolikt göra den som uppmuntrar måttfullhet väldigt nervös. Här är det alkoholen – och att pressa sig till bristningsgränsen för dess skull – som för gamla vänner samman, och som öppnar dörren för att rädda hela världen.

Handling: En natt, fem vänner, tolv barer – det var meningen att det skulle bli den ultimata återföreningen för Gary King (Simon Pegg) och Andy Knightley (Nick Frost). Ett onyktert uppdrag för att nå puben "The World's End" som endast de starkaste klarar av. Med humöret på topp känner de sig redo att ta sig an världen ... men just den här natten måste de kanske också rädda den.

Fyra öl åt gången? Här är filmerna som behöver söka hjälp
Foto: Universal Pictures.

Drinking Buddies (2013)

Denna härliga indierulle bjuder på en hyfsat balanserad bild av alkoholkonsumtion i vardagslivet. Visst blir man lite ölsugen, men det skildras också en och annan fallgrop med drickande.

Handling: Luke (Jake Johnson) och Kate (Olivia Wilde) arbetar tillsammans på ett bryggeri i Chicago där de tillbringar dagarna med att dricka och flirta. De är egentligen perfekta för varandra, bortsett från att de redan befinner sig i förhållanden.

Fyra öl åt gången? Här är filmerna som behöver söka hjälp
Foto: Twentieth Century Fox.

Sideways (2004)

Lysande Sideways är knappast någon suparfilm, men den handlar trots allt om vin som en del av en livsstil – vilket jag antar kan ses som problematiskt i väldigt många sammanhang. En bra och sevärd film är det hursomhelst.

Handling: Sideways är en bitterljuv komedi som handlar om Miles (Paul Giamatti), en nyskild misslyckad författare som tar med sin vän Jack (Thomas Haden Church), en avdankad skådespelare, på en resa genom Kaliforniens vindistrikt. Miles ambition att dela med sig av sin passion för goda viner är dock bortslösad på Jack hans fokus kretsar kring kvinnor och effekten av vinet snarare än smaken på det.

Fyra öl åt gången? Här är filmerna som behöver söka hjälp
Foto: Scanbox Sweden.

Farväl Las Vegas (1995)

En annan bra och sevärd film är Farväl Las Vegas. Här får vi perspektivet på alkohol som en misärens snuttefilt och ett destruktivt monster.

Handling: Manusförfattaren Ben (Nicolas Cage) åker till Las Vegas för att supa ihjäl sig. Väl där träffar han den prostituerade Sera (Elisabeth Shue) och en villkorslös kärlek uppstår ...

Bubblare: Alla high school-komedier som någonsin gjorts

Från American Pie till Supersugen och vidare till Booksmart och alla de andra high school- och ungdomskomedierna – finns det någon film inom den här genren som hade klarat att hålla sig under Socialstyrelsens gränsvärden? Ytterst tveksamt.

Mer om Socialstyrelsens nya riktlinjer

Socialstyrelsen har introducerat de nya gränserna för riskbruk som den del av sina riktlinjer för att motverka och behandla ohälsosamma levnadsvanor. Som del av detta har riskbruksgränsen för män sänkts till tio standardglas eller mer per vecka (samma som för kvinnor). För intensivkonsumtion går riskbruksgränsen vid fyra standardglas eller mer vid samma tillfälle, minst en gång i månaden.

– Det finns vetenskapligt stöd för att ju mer alkohol man dricker, desto större risk för skadliga konsekvenser som olycksfall eller sjukdom. Bedömningen är också att riskbruksgränsen bör vara densamma för män och kvinnor eftersom risken för ohälsa är ungefär lika stor för båda grupperna vid de här nivåerna av alkoholkonsumtion, säger Socialstyrelsens Thomas Lindén.

Läs mer på socialstyrelsen.se

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL