Hero gradient image

Första åtalet för olaglig streamning i Sverige

Sebastian Håkansson | Nyhet
23 januari 2016
Sebastian Håkansson | Nyhet
23 januari 2016

stream

En 20-årig man har åtalats för olaglig streamning. Det är första gången det sker i Sverige, rapporterar dagens nyheter. Mannen misstänks för brott mot upphovsrättslagen efter ha tillhandahållit ett 30-tal svenska filmer.

Enligt åklagaren har 20-åringen tagit emot donationer från personer som använt tjänsten och stått för kontot hos företag var servrar använts. Mannens advokat säger att hans klient utnyttjas. Han förnekar att det är han som utfört delningarna. Han har stått för vissa abonnemang men det är andra personer som ligger bakom, uppger advokaten till DN.

En mätning, som gjordes tidigare i år, bestående av 1003 anonyma svenskar mellan åldrarna 16-79 visar att 71 procent i undersökningen använder sig av fildelning/illegala streamingstjänster för att kolla på film- och TV.

Enligt sajten Screendaily visar statistik i en annan mätning att svensk filmindustri gör ofantliga förluster på grund av den stora mängd fildelning och illegala streamingtjänster som nyttjas. Industrin förlorar hela 99 miljoner dollar årligen, alltså nära en miljard svenska kronor.

Per Strömbäck som sitter i kommitén för industrins digitala handel uttrycker sig:

“Det är en feltolkning att tro att fildelningen är ett mindre problem idag, den är större än någonsin. Hela 280 miljoner filmer och serier tittas varje år illegalt av svenskar.”