Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Everdahl & Karlssons film TV

Försnack: Everdahl & Karlssons film TV #101

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
07 oktober 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
07 oktober 2020

Back to school med Everdahl & Karlssons!

Det är dags för klassiker-avsnitt! Denna gången blir det att ta på baskern, packa ryggan och kliva in i Wes Andersons skolvärld när trion spanar in "Rushmore".

I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, garvade kritiker kända från morgon-tv och Gokväll, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De bevakar och tipsar – och plockar ut guldkornen, medan de gafflar och gnabbas över Görans köksbord i Vasastan i Stockholm. Aktuella tips för det mesta, men ibland kommer det gäster som Jessika Gedin, Tomas Alfredson och Sissela Kyle och pratar filmklassiker, från Vredens druvor till Carrie och Saturday Night Fever.

Kort sagt tips, trams, allvar, anekdoter. Och mer tips. Om de får säga det själva: detta är podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

Förbered dig inför nästa avsnitt!

Rushmore

I morgon släpps nästa avsnitt av Everdahl & Karlssons film TV och denna gången bjuds det på nitiskt planerade scenerier, ett tringeldrama kantat av svek, en kedjerökandes Bill Murray och en överambitiös femtonåring. Det är nämligen dags att ta sig an Wes Andersons underbara klassiker Rushmore från 1998!

Rushmore är Wes Andersons andra film och en värdig kandidat att kallas hans bästa, med hård konkurrens från hans genombrottsfilm The Royal Tenenbaums (2001).

I filmens centrum står 15-årige Max (Jason Schwartzman) som älskar sin skola Rushmore mer än någonting annat. Men istället för att lägga någon tid på sina studier, ägnar han sig helhjärtat åt olika skolföreningar och skolaktiviteter, så som fäktning, biodling, brottning, schack, lacrosse och sätta upp skolpjäser… för att nämna en handfull.

En dag blir han förälskad i skolans nya lärarinna Rosemary Cross (Olivia Williams) och får ett nytt livsmål – att charma henne, vad det än krävs. Men han är inte ensam om sin nya besatthet. Den djupt olycklig industrimannen Herman Blume (Bill Murray) blir också blixtförälskad och en rivalitet är född.

Den som ser Rushmore och får mersmak för Wes Andersons värld kan spana in vår ranking av alla hans filmer!

Nästa avsnitt av Everdahl & Karlssons film TV släpps torsdagen den 18 juni. För mer lyssning, spana in alla avsnitt här!

NÄSTA ARTIKEL