Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Förolämpningen som fick Gandalf att tacka nej till Dumbledore i Harry Potter

Förolämpningen som fick Gandalf att tacka nej till Dumbledore i Harry Potter

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
29 juli 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
29 juli 2023

Därför tackade Ian McKellen nej till en andra stor trollkarlsroll: "Uppskattade mig inte"

Två av populärkulturens kändaste trollkarlar, Gandalf från "Sagon om ringen" och Dumbledore från "Harry Potter", kunde ha spelats av samma skådespelare i filmerna. Men Ian McKellen nöjde sig med Gandalf och tackade nej till rollen som Dumbledore – på grund av en förolämpning.

Ian McKellen behöver ingen vidare introduktion. Den mästerliga skådespelaren har en karriär som sträcker sig över nästan sex decennier och med 2000-talets storroller som Gandalf i Sagan om ringen och Magneto i X-Men, finns det knappast någon i dag som inte vet vem han är.

Med rollen som Gandalf i Sagan om ringen-filmerna blev han ansiktet för skönlitteraturens och populärkulturens kanske kändaste trollkarl. Det finns dock en annan fiktiv trollkarl av samma typ av dignitet som skulle kunna ge honom en match, och det är Dumbledore från J. K. Rowlings Harry Potter-universum.

Otroligt nog stod dörren på glänt för Ian McKellen att spela båda de legendariska rollerna – men han valde att tacka nej till Harry Potter-uppdraget. Anledningen? Gammalt groll.

Förolämpningen som fick Gandalf att tacka nej till Dumbledore i Harry Potter
Ian McKellen som Gandalf. Foto: Svensk Filmindustri.

Förolämpningen som fick Ian McKellen att tacka nej till rollen som Dumbledore i Harry Potter

Både "Sagan om ringen: Härskarringen" och "Harry Potter och De vises sten" – två konkurrerande fantasysatsningar med mäktiga trollkarlar i händelsernas centrum – såg dagens ljus 2001. I ena ringhörnan hade vi Ian McKellen som Gandalf och i den andra Richard Harris som Albus Dumbledore.

Den sistnämnde insjuknade dessvärre i Hodgkins lymfom 2002 och avled i oktober samma år. Innan dess hade Harris hunnit spela in Harry Potter och hemligheternas kammare (2002), men för de efterföljande filmerna tvingades Warner Bros. leta efter en ny Dumbledore. Inte helt överraskande räckte de ut en hand till Ian McKellen, som redan hade bevisat att han kunde hantera den typen av roll på ett mästerligt sätt.

Ian McKellen meddelade dock snabbt att han inte var intresserad av att medverka i Harry Potter. Anledningen till att McKellen tackade nej berodde på en tidigare förolämpning från Richard Harris. I en intervju med BBC från 2017 minns McKellen när Harris en gång riktade kritik mot honom, Kenneth Branagh och Derek Jacobi, genom att kalla dem "tekniskt briljanta, men passionslösa" skådespelare.

Gandalf-skådespelaren avfärdade kritiken som "nonsens", men erkände att det var en avgörande faktor bakom hans avfärdande av rollen som Dumbledore.

– Jag kunde inte ta över rollen från en skådespelare som jag visste inte uppskattade mig, säger Ian McKellen.

I intervjun passar McKellen också på att pika karaktären Dumbledore en gnutta, genom att påpeka att det var han som spelade den "riktiga trollkarlen" i Gandalf.

Michael Gambon som Dumbledore.
Michael Gambon som Dumbledore. Foto: Warner Bros.

Michael Gambon fick rollen – fler övervägdes

I slutändan var det som bekant Michael Gambon som tog över rollen som Dumbledore i de resterande Harry Potter-filmerna, men flertalet andra skådespelare övervägdes. Harris nära vän Peter O'Toole var i diskussioner om att spela rollen, men motsatt Ian McKellen kände O'Toole sig tvungen att tacka nej för att det inte kändes rätt att ta över efter sin bästa vän. Andra som rapporterades vara aktuella för rollen var Christopher Lee (McKellens kollega från Sagan om ringen), Sean Connery, Patrick McGoohan och Harry Robinson.

Med tanke på att han själv övervägdes verkar Ian McKellen tycka att det slutgiltiga valet av Gambon var naturligt, då han ser likheter med sig själv i honom.

– När jag ser affischerna på Mike Gambon [...] tänker jag ibland att det är jag, säger McKellen i intervjun.

NÄSTA ARTIKEL