Halloween Kills

Födelsedagsextra: Världens 10 bästa filmer enligt John Carpenter

Filmtopp
16 januari 2024 kl. 13:01

Om skräckmästaren själv får välja

Skräckmästaren John Carpenter fyller 76 år i dag. Det firar vi genom att lyfta fram de 10 filmer som regissören och manusförfattaren själv tycker är allra bäst.

Med Halloween (1978) skrev John Carpenter in sig i filmhistorien och förändrade hela skräckvärlden, men redan innan dess hade han gjort klassikern Attack mot polisstation 13 (1976).

Andra nämnvärda filmer i regissören, kompositören och manusförfattarens repertoar är givetvis Flykten från New York (1981) och The Thing (1982), men även Dimman (1980), Christine (1983), Big Trouble in Little China (1986) och They live (1988) håller vi på Filmtopp som klart sevärda.

Födelsedagsextra: Världens 10 bästa filmer enligt John Carpenter
John Wayne och Dean Martin i "Rio Bravo" - en av John Carpenters favoritfilmer. Foto: Warner Bros.

Håller inte tillbaka sin kärlek till favoriterna

När Sight and Sound senast uppdaterade sin lista över världens 100 bästa filmer, något de bara gör var tionde år, var John Carpenter en av de utvalda få som fick vara med och rösta fram världens bästa filmer.

Något som särskiljer Sight and Sounds-listan mot liknande är att de som väljer filmerna faktiskt arbetar med film – tillsammans med kritiker och filmvetare. Av alla 1 600 som röstade var 480 regissörer, och Carpenter var alltså en av dem.

Efter omröstningen och presentationen av den nya topplistan 2022, blev det också möjligt att se de röstandes specifika val, och John Carpenter bjöd på några spännande val.

Vad som är alldeles uppenbart är att Carpenter gärna skyltar med sin kärlek till Howard Hawks, som också regisserade originalversionen av The Thing (Fantomen från Mars, 1951), och den spanske bråkmakaren och surrealisten Luis Buñuel. För den som vill läsa mer om Buñuel och hans filmskatt – självaste Alfred Hitchcock kallade honom för världens bästa regissör – så hittar du en genomgång här, skriven av Filmtopps chefredaktör Eric Diedrichs.

Världens 10 bästa filmer enligt John Carpenter

Tryck på titlarna för att se var du kan streama dem.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL