Fity Shades Freeds åldersgräns ifrågasätts av kristna i Frankrike

Fity Shades Freeds åldersgräns ifrågasätts av kristna i Frankrike

Uppdaterad 03 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 27 februari 2018 kl. 12:02

En katolsk grupp i Frankrike vill förbjuda Fifty Shades Freed för barn under 12 år.

Jamie Dornan och Dakota Johnson i Fifty Shades Freed.
Jamie Dornan och Dakota Johnson i Fifty Shades Freed. Foto: Universal Pictures

Den sista filmen i trilogin om Anastasia Steele och Christian Grey från E.L. James romaner, har hamnat i rättegång i Frankrike där en katolsk grupp menar att filmens åldersgräns är för låg.

Fifty Shades Freed fortsätter att skörda framgångar på den vita duken trots den generellt sett negativa kritiken som cirkulerat kring filmen. Totalt har trilogin enligt Box Office Mojo tjänat in över 1,2 miljarder dollar internationellt. I Frankrike har nu den katolska gruppen Promouvoir börjat lobba för att förbjuda Fifty Shades Freed för barn under 12 år. Gruppen har tagit ärendet till domstol och hävdar att den masochistiska relationen som Christian och Anastasia har i filmen är olämplig för barn.

Den kristna gruppen protesterar framför allt mot att Fifty Shades Freed enligt Cinemablend har en i nuläget U-åldersgräns i Frankrike, vilket innebär att den kan ses av de flesta åldrar. Variety har tidigare skrivit om landets unika beslut att ha en sådan låg åldersgräns, när andra länder som vanligtvis brukar ha en liberal inställning till åldersgränser, har ansett att filmen är olämplig för barn under 12 år.

Den katolska gruppen Promouvoir ska tidigare i Frankrike framgångsrikt ha lyckats höja åldersgränsen på filmer som Blue Is the Warmest Color (2013) och Lars von Triers Antichrist (2009). Det återstår att se om ett liknande resultat kan nås med Fifty Shades Freed.

För att läsa Filmtopps recensioner på E.L. James filmtrilogi se här nedan:

Fifty Shades of Grey (2015)

Fifty Shades Darker (2017)

Fifty Shades Freed (2018)

Vad tycker du vore en lämplig åldersgräns för Fifty Shades Freed?

NÄSTA ARTIKEL