Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmtopp gästar Comic Con Stockholm

Filmtopp gästar Comic Con Stockholm

Charlotta Lundborg | Nyhet
17 september 2018
Charlotta Lundborg | Nyhet
17 september 2018

Filmtopp befann sig på årets Comic Con Stockholm 2018.

Foto: Charlotta Lundborg.

Återigen gick Nordens största mässa för populärkultur, Comic Con Stockholm, av stapeln, helgen 14-16 september. Konventet har varit ett återkommande inslag sedan 2010 (under olika namn) och har de senaste åren hållits på Kistamässan. Filmtopp var såklart där och tog tempen på eventet.

Snusmumriken går förbi Spindelmannen som tittar på muggar med motiv från Super Mario Bros. Detta är ingen feberdröm utan bara en vanlig eftermiddag på Comic Con Stockholm.

Konventet för populärkultur domineras kanske främst av sin sin marknad och olika spel. De flesta stora bolagen inom film och spel har egna montrar som t.ex. HBO, Nintendo, Bandai och Fox. Man kan testa det nya Marvel’s Spider-Man spelet på Playstation 4 eller slå sina kompisar i Super Smash Bros Ultimate. Det finns en del del marknadsföring för nya filmer såsom Venom, Aquaman och den nya Grinch-filmen. Ofta vill företagen att du ska fota dig med något som är relaterat till filmen för att sedan lägga ut det på instagram med en ackompanjerande hashtag. Ibland kan du vinna något. De flesta besökare verkar intresserade av att fotograferas sittandes i järntronen från Game of Thrones. Några av bolagen har inte direkt någonting med populärkultur att göra och känns ganska malplacerade.

Är man lite mer old school så finns det även några arkadspel och flipperspel att ta del av, samt second hand spel att köpa till t.ex. NES eller Gameboy. På marknadsdelen så ryms allting från större butiker som kränger de senaste tidningarna av Detective Comics till privata skapare som säljer handgjorda smycken. En del är inhemska och en del åker runt i Europa på liknande tillställningar. Illustratören Joëlle Jones, som bland annat har tecknat Batman, hade gjort en exklusiv affisch till konventet med läderlappen där Globen syns i bakgrunden. Flera illustratörer och författare fanns på plats för att marknadsföra och signera sina verk.

Illustratören Simon Stålenhag blev intervjuad av Orvar Säfström och visade samtidigt upp hur han jobbar med sina bilder.

Såklart blev det även besök av kändisar av olika grad. Mark Sheppard, Jacob Elordi, och Jared Gilmore var några av de internationella gästerna samt en del röstskådespelare. Mads Mikkelsen var det största namnet som det skyltades med och under hans Q&A så kom det fans enda från Sydkorea för att få en chans att prata med stjärnan. Du kan även läsa vår exklusiva intervju med Mads Mikkelsen. Det vittnar kanske om hur Comic Con har växt och förändrat landskapet för konvent till skillnad från bara 15 år sedan.