Sidney Poitier.

Filmikonen Sidney Poitier är död

Filmtopp
07 januari 2022 kl. 17:01

Var den första svarta mannen som vann en Oscar.

Oscarvinnaren och filmikonen Sidney Poitier har avlidit 94 år gammal. Han var den första svarta mannen som vann en Oscar.

Världen har förlorat en ikon. Den Oscarsvinnande skådespelaren Sidney Poitier har avlidit 94 år gammal rapporterar The Guardian. 1964 blev han den första svarta mannen att vinna filmvärldens mest prestigefulla pris för sin huvudroll i Lillies of the Fields.

Sidney Poitier växte upp i Bahamas när det fortfarande var en brittisk koloni, men befann sig som barn i Miami på semester med familjen, när han fick amerikanskt medborgarskap. Så småningom gav han sig in i filmbranschen i Hollywood och resten är historia.

På 50-talet blev Sidney Poitier ett hushållsnamn i Hollywood och banade vägen för andra svarta skådespelare i en tid där roller var begränsade. Hans Oscar 1964 har hyllats av allt från Oprah Winfrey till Denzel Washington som en milstolpe inom amerikansk filmhistoria.

1974 adlades Sidney Poitier av drottningen och på senare år vann han alla möjliga hederstitlar, inklusive Oscar och AFI Lifetime Achievement Award. På senare år ägnade han sig mycket åt aktivism. Sidney Poitier blev 94 år gammal.

Sidney Poitiers kända roller inkluderar:

Virgil Tibbs i "In the Heat of the Night"

In the Head of the Night.
Foto: United Artists.

Noah Cullen i "The Defiant Ones"

The Defiant Ones.
Foto: United Artists.

Dr. John Wade Prentice i "Guess Who's Coming to Dinner"

Guess Whos Coming to Dinner.
Foto: United Artists.

Homer Smith i "Lillies of the Field"

Lillies of the Field.
Foto: United Artitst.

Gordon Ralfe i "Patch of Blue"

Patch of Blue.
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Mer läsning:

Alla Christian Bales förvandlingar

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL