Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmfestivalen startar ny festival – Göteborg Film Festival Prisma

Filmfestivalen startar ny festival – Göteborg Film Festival Prisma

Eric Diedrichs | Nyhet
20 juni 2019
Eric Diedrichs | Nyhet
20 juni 2019

Lilla Filmfestivalen läggs ner till förmån för Prisma.

Göteborgsfilmfestival logo
Foto: Göteborg Film Festival

Göteborg Film Festival har sedan 2012 anordnat Göteborgs Lilla Filmfestival. En barn- och ungdomsfestival som årligen växt i såväl programstorlek som popularitet. Nu har den vuxit ur sin kostym. Göteborg Film Festival väljer därför att storsatsa på barn- och ungdomskultur och lägga ned Göteborgs Lilla Filmfestival för att i stället starta Göteborg Film Festival Prisma.

– Det känns både roligt och viktigt att intensifiera satsningen på att barn och ungdomar ska få möjlighet att ta del av kvalitetsfilm från hela världen. Festivalen får nu ett eget liv och en fristående identitet, filmprogrammet kommer bli större och antalet workshops och filmpedagogiska satsningar fler. Dessutom blir festivalen en dag längre än sin föregångare, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Göteborg Film Festival Prisma blir en femdagarsfestival som anordnas i anslutning till höstlovet och får en ny geografisk plats gentemot föregångaren. Göteborg Film Festival Prisma tar över Avenyn och arenorna Stadsbiblioteket, Göta och Bio Roy. Festivalen kommer även ha program på Angereds bio.

– Det känns fantastiskt kul att få göra om Avenyn till ett festivalområde för barn- och ungdomskultur. Prisma kommer vara en festival för åldrarna 0-15 år och vi kommer ha allt från YouTube-stjärnor och celebra filmstjärnor till filmlegendarer som betytt mycket för barn- och ungdomsfilmens utveckling. Självfallet kommer filmprogrammet precis som för all vår verksamhet spegla barn- och ungdomskulturen från världens alla hörn, säger Erika Olsson, projektledare, Göteborg Film Festival Prisma.

Om namnet Göteborg Film Festival Prisma:

– En prisma samlar, bryter och sprider ljus i regnbågens alla färger. Vi tycker det är en stark symbol både för filmen i sig och för den mångfald vi tycker är extremt viktig att erbjuda barn och unga på filmområdet. Idag växer barn upp i en komplex och global värld, samtidigt som filmutbudet är otroligt begränsat och likriktat. Göteborg Film Festival Prisma breddar berättelsen om världen vi lever i och stärker barns egen röst, kreativitet och förmåga till källkritik, säger Jonas Holmberg.

Den första Göteborg Film Festival Prisma kommer att hållas mellan 24-28 oktober på Bio Roy, Göta, Stadsbiblioteket och Angered Bio.