Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmfestivalen i Cannes – historisk vinnare av Palme d'Or

Filmfestivalen i Cannes – historisk vinnare av Palme d'Or

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
17 juli 2021
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
17 juli 2021

Spike Lee stod för en rejäl tabbe under prisutdelningen.

Filmfestivalen i Cannes har avrundats och priserna har delats ut till vinnarna. Festivalens främsta pris, Palme d'Or, gick i år till Julia Ducournau och filmen "Titane". Prisutdelningen inleddes med att Spike Lee, som ledde årets jury, stod för en ordentlig tabbe som innebar att den stora vinnaren avslöjade i förtid.

Titane -- vinnare av Palme d'Or
Titane (2021). Foto: Njutafilms

Filmfestivalen i Cannes 2021 har varit fylld till bredden med högkvalitativa filmer och sällan har det varit så svårt att sia om vilken film som skulle vinna Palme d'Or. Nu står det dock klart att det är filmen Titane, av Julia Ducournau, som tar hem det åtråvärda priset. 

Ducournaus vinst är historisk då hon är den blott andra kvinnan i festivalens långa historia som lyckats vinna priset. Den enda kvinna som tidigare har vunnit Palme d'or är Jane Campion med Pianot 1993 – det var med andra ord hög tid att det skulle ske igen.

Den fransk-belgiska produktionen Titane är en fascinerande dramathriller som har beskrivits som allt från bisarr till ett äkta original, av kritiker som har fått chansen att se filmen på festivalen.

Filmens diffusa handling kretsar kring en rad oförklarliga brott och en pappa som återförenas med sin son som har varit försvunnen i tio år.

"Titane" är endast den andra långfilmen som fransyskan Ducournau har regisserat. Sedan tidigare ligger hon bakom den kritikerrosade filmen Raw (2016) – en film om en ung veterinärstudent som utvecklar ett begär efter mänskligt kött.

Spike Lee avslöjade vinnaren i förtid.

Prisutdelningen på årets filmfestival i Cannes gick allt annat än smärtfritt – redan under inledningen av kvällen skedde en rejäl fadäs som innebar att kvällens stora vinnare blev avslöjad i förtid. Spike Lee, som fått äran att ansvara för festivalens jury, råkade i början av prisutdelningen avslöja att det var Titane som var årets Palme d'Or vinnare.

Lee blev ombedd att läsa upp vinnaren av kvällens första pris som skulle delas ut, men stjärnregissören missuppfattade uppmaningen och tolkade det som att han skulle läsa upp kvällens förstapris – som i det främsta priset, det vill säga Palme d'Or – och det var precis vad han gjorde.

Trots det grova misstaget, och att alla sedan visste vem som skulle vinna kvällens stora pris innan det blev officiellt, verkade de flesta kunna skratta åt händelse. 

Se Spike Lees misstag här.

Laurent, Spike Lee - Palme d'Or på filmfestivalen i Cannes 2021

Mélanie Laurent reagerar på missförståndet som ledde till att Spike Lee avslöjade kvällens stora vinnare alldeles för tidigt.

Juryn bestod i sin helhet av: Spike Lee, Mélanie Laurent, Mati Diop, Mylène Farmer, Maggie Gyllenhaal, Jessica Hausner, Kleber Medonça Filho, Tahar Rahim och Song Kang-ho.

Fler vinnare på Cannes filmfestival 2021.

Grand Prix/Stora jurypriset (andrapris):

A Hero av Asghar Farhadi och Kupé nr. 6 av Juho Kuosmanen

Jurypriset (tredjepris):

Ahed's Knee av Nadav Lapid och Memoria av Apichatpong Weerasethhakul

Bästa regi:

Leos Carax med Annette

Bästa manus:

Hamaguchi Ryusuke och Takamasa Oe med Drive My Car

Bästa kvinnliga skådespelare:

Renate Reinsve i Världens värsta människa (av Joachim Trier)

Bästa manliga skådespelare:

Caleb Landry Jones i Nitram (av Justin Kurzel)

Bästa kortfilm:

All the Crows in the World av Tang Yi

Caméra d'Or/Bästa debutfilm:

Murina av Antoneta Alamat Kusijanovic

Hederspris:

Jodie Foster (tilldelat under öppningscermonin den 6 maj) och Marco Bellocchio

LÄS MER: Emmy-nomineringar 2021

 

NÄSTA ARTIKEL