Filmfestivalen i Cannes 2016!

Filmfestivalen i Cannes 2016!

Eric Diedrichs
Uppdaterad 01 juli 2021 kl. 15:19 | Publicerad 13 maj 2016 kl. 14:00

2016 äger den 69:e filmfestivalen i Cannes rum under den 11-22 maj. Filmfestivalen är den största i Frankrike och är en av de mest exklusiva tillställningarna i hela filmvärlden.

Det är i Cannes som regissörer, skådespelare, producenter och kostymörer tävlar om den prestigefyllda Guldpalmen, Frankrikes motsvarighet till en amerikansk Oscar eller en svensk Guldbagge.

Som vanligt är det tävlingen om Guldpalmen för bästa långfilm som är mest spännande, där tävlar nämligen bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne med La fille inconnue, Xavier Dolan med Juste la fin du monde och Andrea Arnold med American honey.

Tyvärr är den svenska närvaron markant liten, i år deltar vi med två kortfilmer som båda tävlar om Guldpalmen för Bästa kortfilm och det står mellan den colombiansk-svenska samproduktionen Madre av Simón Mesa Soto och Simon Vahlnes Fight on a Swedish beach. Stjärnregissören Ruben Östlund sitter med i juryn för sidosektionen Un Certain Regard.

Danmark är väsentligt mer representerat i år, Nikolaj Winding Refns skräckfilm Neon demon är med i den stora tävlingen och fantastiska Mads Mikkelsen (Pusher 1996, Casino Royale 2006) sitter i stora festivaljuryn tillsammans med bland andra Kirsten Dunst (Spider-Man 2002, Spider-Man 2 2004) och Donald Sutherland (A Time to Kill 1996, The Hunger games 2012).

Men efter terrorattackerna i Paris 2015 och i Bryssel 2016 så har säkerheten kraftigt skärpts och arrangörerna har sagt att de tar alla terrorhot mot filmfestivalen på stort allvar. Vid festivalområdet och hotellen har polisnärvaron graderats upp väsentligt i jämförelse med 2015.

Trots säkerhetsbekymmer har flera väsentliga karaktärer från filmvärlden markerat att de tänker närvara, där bland Kristen Stewart, Russel Crowe, Julia Roberts, Woody Allen, Robert de Niro och Steven Spielberg.

Edward Wikström

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL