Filmerna som tävlar om prestigefyllda Guldpalmen i Cannes

Filmerna som tävlar om prestigefyllda Guldpalmen i Cannes

Uppdaterad 20 mars 2024 kl. 14:03 | Publicerad 22 maj 2016 kl. 16:05

Årets filmfestival i Cannes - den sextionionde i ordningen - börjar lida mot sitt slut. Nu återstår det egentligen bara för Kirsten Dunst, Mads Mikkelsen, George Miller och de andra i juryn att utse vilken film som ska få den åtråvärda Palme d'Or, eller Guldpalmen som vi kallar den i Sverige. Totalt är det tjugoen filmer som är med och tävlar om det gyllene priset och här nedan kan ni ta del av en komplett lista över vilka dessa är.

American Honey

Foto: Parts & Labor LLC / Pulse Films Limited / The British Film Institute / Channel Four Telev
Foto: Parts & Labor LLC / Pulse Films Limited / The British Film Institute / Channel Four Telev

Regi: Andrea Arnold
Produktionsland: Storbritannien/USA

Andrea Arnold har varit och tävlat i Cannes två gånger tidigare med filmerna Red Road (2006) och Fish Tank (2009). Den senare med Michael Fassbender i huvudrollen några år innan han blev den megastjärna han är idag. Hennes nya film American Honey stoltserar istället med Shia LaBeouf i en av huvudrollerna och kretsar kring en ung tjej som hakar på ett kringflackande resemagasin och dras med i deras vilt festande livsstil.

Aquarius

Foto: Victor Jucá / CinemaScópi
Foto: Victor Jucá / CinemaScópi

Regi: Kleber Mendonça Filho
Produktionsland: Brasilien

Kleber Mendonça Filho är relativt färsk när det kommer till att regissera långfilm. Faktum är att han bara gjort en långfilm innan Aquarius som är hans biljett till årets upplaga av Cannes filmfestival. Tidigare har han jobbat mycket med kortfilmer och dokumentärer, men på senare tid verkar han satsa mer på rena spelfilmer och ska man gå efter IMDb:s medelbetyg, så är det absolut inget han ska fortsätta med. Däremot verkar filmkritiker vara mer eller mindre eniga i en helt annan, mer positiv åsikt.

The Salesman

Foto: Habib Majidi / SMPSP
Foto: Habib Majidi / SMPSP

Originaltitel: فروشنده Forushande
Regi: Asghar Farhadi
Produktionsland: Iran / Frankrike

Asghar Farhadi fick sitt stora genombrott för fem år sedan med Oscarsvinnande Nader and Simin - A Separation. Hans nästa film, The Past, blev nominerad till en Guldpalm men fick den inte. I år är han i Cannes igen för att försöka ta revansch. Årets bidrag heter Forushande och handlar om ett par som är på god väg att separera, vilket är ett tema jag tror Farhadi kan ha kört på tidigare.

Elle

Foto: Guy Ferrandis / SBS Productions
Foto: Guy Ferrandis / SBS Productions

Regi: Paul Verhoeven
Produktionsland: Frankrike/Tyskland/Belgien

De flesta förknippar nog den holländske regissören Paul Verhoeven med action och science-fictionfilmer som till exempel RoboCop, Total Recall, Starship Troopers. Nu är han tillbaka med drama-thrillern Elle. Faktum är dock att han har visat vad han kan även inom dessa genres tidigare med filmer som Basic Instinct och Black Book. Förutsättningarna finns med andra ord för att detta skulle kunna bli något riktigt bra. För övrigt är såklart Isabelle Huppert en ytterst kompetent skådespelerska, vilket höjer förutsättningarna ännu ett snäpp.

Graduation

Foto: Mobra Films / Why Not Productions / les Films du Fleuve
Foto: Mobra Films / Why Not Productions / les Films du Fleuve

Originaltitel: Bacalaureat
Regi: Christian Mungiu
Produktionsland: Rumänien / Frankrike / Belgien

Christian Mungiu har faktiskt mottagit Guldpalmen vid ett tidigare tillfälle, närmare bestämt år 2007. Då var det för filmen 4 months, 3 weeks and 2 Days som även blev tilldelad en Oscar för bästa utländska film året därpå. Om hans nya film Graduation blir lika lyckligt lottad återstår att se, men än så länge är kritikerna mer eller mindre eniga om att Mungiu har lyckats igen.

I, Daniel Blake

Foto: Joss Barratt
Foto: Joss Barratt

Regi: Ken Loach
Produktionsland: Storbritannien / Frankrike

Söker ni på frasen "brittisk diskbänksrealism" på Google är nog chansen rätt stor att ni får upp en bild på regissören Ken Loach. Han är med andra ord känd för sitt realistiska berättande i sina filmer och i sin nya film I, Daniel Blake verkar han inte direkt ha övergett denna berättarstil. Fast å andra sidan, varför skulle han?

Julieta

Foto: Manolo Pavón / El Deseo
Foto: Manolo Pavón / El Deseo

Regi: Pedro Almodóvar
Produktionsland: Spanien

Det är nu femte gången Pedro Almodóvar åker till Cannes med en nominering till Guldpalmen nedtryckt i bakfickan, eller var han nu kan tänkas ha den. Frågan man nu ställer sig är om 2016 ska bli året när han för första gången också åker därifrån med Guldpalmen nedpackad i resväskan, eller var han nu skulle kunna tänkas förvara den. Håll utkik de kommande dagarna efter svaret på Almodóvars officiella hemsida, eller var han nu skulle kunna tänkas publicera den goda nyheten.

It's Only the End of the World

Foto: Shayne Laverdière, courtesy of Sons of Manual
Foto: Shayne Laverdière, courtesy of Sons of Manual

Originaltitel: Juste la fin du Monde
Regi: Xavier Dolan
Produktionsland: Kanada / Frankrike

Trots sin ringa ålder på 27 år jobbar Xavier Dolan just nu på sin sjunde långfilm. Nummer sex i raden är alltså Juste la fin du monde där han för första gången har en rätt så namnkunnig rollista med skådespelare som Vincent Cassel, Lea Seydoux och Marion Cotillard. Det är även ganska unikt att han själv inte är med alls i filmen eftersom han ofta brukar spela huvudrollen. Filmen har alla förutsättningar i världen att bli hans bästa, men ska man gå efter de första reaktionerna så är det långt ifrån tal om en unison hyllningskör.

Loving

Foto: Ben Rothstein / Big Beach, LLC
Foto: Ben Rothstein / Big Beach, LLC

Regi: Jeff Nichols
Produktionsland: Storbritannien/USA

Regissören Jeff Nichols är aktuell med två vitt skilda filmer i år. Den ena, Midnight Special, handlar om en liten pojke med superkrafter medan Loving behandlar lite mer seriösa saker. Den skildrar nämligen den sanna historien om fallet Loving v. Virginia där en vit man och en svart kvinna hamnar i fängelse för att de år 1958 bestämmer sig för att gifta sig, trots att det var emot lagen. Det ryktas redan om att Loving kommer vara en favorit på Oscarsgalan nästa år, så varför inte smygstarta redan nu med en liten guldpalm?

Slack Bay

Foto: R. Arpajou / 3B
Foto: R. Arpajou / 3B

Originaltitel: Ma Loute
Regi: Bruno Dumont
Produktionsland: Tyskland/Frankrike

Filmens engelska titel Slack Bay syftar på området där den utspelar sig. Sommaren 1910 får poliserna Machin och Malfoy i uppdrag att utreda ett mystiskt fall där turister försvinner till synes helt spårlöst. Filmens regissör har flera gånger tidigare tävlat med sina filmer i Cannes men aldrig kammat hem en Guldpalm. Ska 2016 bli Brunos år?

Ma' Rosa

Foto: Center Stage Productions
Foto: Center Stage Productions

Regi: Brillante Mendoza
Produktionsland: Filippinerna

Brilliante Mendoza var med och tävlade med en film i Cannes förra året, men Ma' Rosa är hans första film som har nominerats till en Guldpalm. Filmen handlar om en fyrabarnsmor som har en liten livsmedelsbutik i ett av Manilas fattiga kvarter och som tillsammans med sin make tvingas langa knark vid sidan av för att få ihop ekonomin.

The Handmaiden

Foto: CJ Entertainment
Foto: CJ Entertainment

Originaltitel: 아가씨 Agasshi
Regi: Chan-wook Park
Produktionsland: Sydkorea

Med filmer som Oldboy, Thirst och Stoker med flera på sin meritlista kan man alltid vänta sig något alldeles extra och unikt när regissören Chan-wook Park är i farten. The Handmaiden verkar inte direkt vara något undantag, eller vad sägs om följande? En ung kvinna anställs som tjänarinna åt en rik arvtagerska, men är i hemlighet inblandad i en plan på att lura av henne pengarna.

From the Land of the Moon

Foto: Les Productions du Trésor / Studiocanal / France 3 Cinéma / Lunanime / Paul
Foto: Les Productions du Trésor / Studiocanal / France 3 Cinéma / Lunanime / Paul

Originaltitel: Mal de pierres
Regi: Nicole Garcia
Produktionsland: Frankrike/Spanien

Om man tittar på Nicole Garcias meritlista ser man snabbt att hon med sina 80 olika roller inom film och TV kanske främst kan tituleras som skådespelerska. Hon har dock, med ganska stor framgång, regisserat en hel del film också. Bland annat har hon två Guldpalmen-nomineringar i bagaget sedan tidigare och ännu en nu för filmen From the Land of the Moon som baseras på romanen Mal di pietre av Milena Agus.

The Neon Demon

Foto: Gunther Campine
Foto: Gunther Campine

Regi: Nicolas Winding Refn
Produktionsland: Frankrike/USA/Danmark

Refn vann pris för bästa regissör med filmen Drive under Cannes filmfestival 2011. De kommande två gångerna har hans filmer istället blivit utbuade. Filmerna i fråga var Only God Forgives och The Neon Demon, det vill säga årets bidrag, som också fått utstå en del burop. Sedan behöver ju såklart inte detta betyda att en film är dålig utan nu får man ju bara hoppas att filmen sållar sig till de mästerverk som tidigare blivit utbuade i Cannes, såsom Pulp Fiction, Taxi Driver, Inglourious Basterds med flera.

Paterson

Foto: Mary Cybulski
Foto: Mary Cybulski

Regi: Jim Jarmusch
Produktionsland: USA

Adam Driver är utan tvekan på god väg att bli en av vår tids mest populära skådespelare och hans insatser i Jim Jarmusch nya film Paterson verkar inte direkt bromsa hans väg till storhet. Det vill säga om man ska tro på snacket som hittills förts kring denna film, som minst sagt har varit positivt.

Personal Shopper

Foto: Carole Bethuel
Foto: Carole Bethuel

Regi: Olivier Assayas
Produktionsland: Frankrike

Kristen Stewart återförenas här med Olivier Assayas, som regisserade henne i kritikerrosade Clouds of Sils Maria för ett par år sedan. Denna gång med filmen Personal Shopper som är en slags spökhistoria som utspelar sig i Paris undre modevärld. Här har vi återigen en vattendelare som än så länge fått utstå både ris och ros från kritiker världen över.

Staying Vertical

Foto: Thierry Valletoux
Foto: Thierry Valletoux

Originaltitel: Rester Vertical
Regi: Alain Guiraudie
Produktionsland: Frankrike

För tre år sedan vann Alain Guiraudies film Stranger by the Lake något som kallas Queer-palmen i Cannes. Hans nya film Staying Vertical har, förutom nomineringen till Guldpalmen, även den en nominering i ovan nämnda kategori. MovieZine, som är första svenska sajten att recensera filmen, ger den en etta i betyg och beskriver den bland annat med meningen "Det går från tråkigt till bisarrt på 100 långa minuter".

Sieranavada

Foto: Mandragora – Produkcija 2006 Sarajevo / Studioul De Creatie Cinematografica
Foto: Mandragora – Produkcija 2006 Sarajevo / Studioul De Creatie Cinematografica

Regi: Christi Puiu
Produktionsland: Rumänien / Frankrike / Bosnien och Herzegovina / Kroatien / Makedonien

Christi Puiu har vunnit priser förr under Cannes filmfestivaler, men i år är han för första gången nominerad till en Guldpalm med filmen Sieranavada. Filmen kretsar kring en familj som samlas på årsdagen av familjens patriarks bortgång.

The Last Face

Foto: Kelly Walsh
Foto: Kelly Walsh

Regi: Sean Penn
Produktionsland: USA

Tvära kast för Sean Penn som förra året spelade actionhjälte i den högst mediokra The Gunman. Nu åker han istället till Cannes i egenskap av Gulpalmen-nominerad regissör för filmen The Last Face, som följer två hjälparbetare i Afrika spelade av Charlize Theron och Javier Bardem. Penns senaste insats som regissör resulterade i den smått fantastiska Into the Wild, så visst har The Last Face potential att bli något riktigt bra.

Toni Erdmann

Foto: Komplizen Film
Foto: Komplizen Film

Regi: Maren Ade
Produktionsland: Tyskland/Österrike

The Telegraph använder sig av frasen "den mest tyska filmen någonsin gjord" för att beskriva Toni Erdmann. Filmen handlar om en äldre man, som på rätt speciella sätt, försöker få en närmare relation med sin dotter. Detta räcker ju naturligtvis för att ens nyfikenhet ska höjas och i kombination med bilden här, ovan där dottern verkar ha ett något obekvämt möte med en slags Chewbacca-liknande karaktär, så slår ju nyfikenheten i taket.

The Unknown Girl

Foto: Christine Plenus
Foto: Christine Plenus

Originaltitel: La Fille Inconnue
Regi: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Produktionsland: Belgien

Sedan 1999, då Jean-Pierre Dardenne och Luc Dardenne vann Guldpalmen för filmen Rosetta, har varje film de släppt varit nominerad till priset. Det vill säga sju gånger sammanlagt. En till gång har de gått vinnande ur "striden", nämligen 2005 med filmen L'enfant. Det har med andra ord gått rätt många år nu sedan senaste vinsten, men även om deras nya film The Unknown Girl inte skulle ta hem Guldpalmen i år, så kan vi nog nästan räkna med att även deras nästa film blir nominerad.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL