Nicolas Cage avslöjar sina 13 favoritfilmer

Filmen som fick Nicolas Cage att vilja skådespela

Filmtopp
Uppdaterad 22 april 2023 kl. 08:04 | Publicerad 21 april 2023 kl. 21:04

Hollywoodstjärnan berättar om den stora inspirationen

I dag är Nicolas Cage en av Hollywoods absolut största stjärnor, men vad var det som satte honom i den riktningen? Här är filmen som fick Nicolas Cage att vilja skådespela.

Nicolas Cage i Renfield
Nicolas Cage i Renfield. Foto: UIP

Nicolas Cage är just nu bioaktuell med drömrollen som Dracula i splatterkomedin Renfield. Den Oscarsvinnande stjärnan är en av Hollywoods största ikoner och har närmast blivit en egen genre med sitt unika, uttrycksfulla skådespel.

Under åren har han bjudit på en hel del pärlor – Mångalen (1987), Wild at Heart (1990), Farväl Las Vegas (1995), The Rock (1996), Face/Off (1997), Adaptation (2002), Lord of War (2005), Kick-Ass (2010), Joe (2013), Mandy (2018), Pig (2021) för att nämna några – men också, som många vet, en hel del skräp i behov av snabba pengar under en ekonomisk kris. 

Trots sviktande kvalitet har en sak alltid varit säkert, Nicolas Cage ger ALLT i sina roller och gör sällan, om någonsin, något halvhjärtat. Men vad var det som fick honom att vilja ställa sig framför kameran och skådespela?

Nicolas Cage om filmen som fick honom att vilja börja skådespela
Nicolas Cage i Willy's Wonderland, Foto: SF Studios

Filmen som fick Nicolas Cage att vilja skådespela

I en intervju med Rotten Tomatoes berättar National Treasure-stjärnan just detta.

– Jag var 15 och hade sett [Ingmar] Bergmans Det sjunde inseglet och [Federico] Fellinis Julietta och andarna och [Orson] Welles Citizen Kane. Fantastiska filmer.

Det var dock varken Max von Sydow i den svenske mästarens klassiker eller Orson Welles rollprestation som aktiverade Nic Cages skådespelarsug. Utan det kom när han såg Elia Kazans storslagna drama Öster om eden (1955).

– När jag såg [James] Dean i den, det satte verkligen kroken i mig eftersom jag kände mig som honom, och jag visste om kraften i filmskådespel och visste att det var det jag ville bli, vad jag ville göra och det att beröra människor med hjälp av filmens kraft.

Efter att han kände sitt kall och blev övertygad om sin förmåga, kontaktade den upplysta, 15-årige, Nicolas Cage sin farbror – filmregissören Francis Ford Coppola och försökte övertyga honom om att ge honom en chans att bevisa sina förmågor.

I en intervju med New York Times berättar Cage att han satt intill Coppola i en bil när han plötsligt sa "Jag ska visa dig skådespel" och bjöd på kanske historiens första "Cage-rage". Coppola ska ha bemött hans spontana skådespel med tystnad.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL