Filmen Peter Jackson är mest stolt över – dissar Sagan om Ringen

Filmen Peter Jackson är mest stolt över – dissar Sagan om Ringen

Axel Diedrichs
Uppdaterad kl. 19:13 | Publicerad 04 juli 2024 kl. 19:00

Håller du med regissören om att det här är hans bästa stund?

Peter Jackson fick hela världen på fall med sin perfekta Sagan om Ringen-filmatisering, men är fortfarande mer stolt över ett annat projekt.

Det var länge sedan Peter Jackson, 62, gav sig ut på fältet för att spela in en riktig äventyrsrulle, så som han flitigt gjorde under första halvan ac 00-talet och senare på 2010-talet, då med Hobbit-filmerna. Under sin storhetstid gjorde han den legendariska Sagan om Ringen-trilogin (2001-2003) som drog in massvis med Oscars och som än i dag anses utgöra några av de bästa filmerna någonsin. 

Trilogin var ett kärleksprojekt som Jackson hade arbetat på i många års tid innan man ens drog igång inspelningen. Sett till hur lyckat resultatet blev, och att de fortfarande får enormt mycket uppmärksamhet, glömmer man bort Jacksons andra imponerande projekt. Knappt två år efter att Konungens återkomst hade kammat hem rekordmånga Oscars släppte han nämligen sin nästa stora äventyrsklassiker, King Kong, som är en över tre timmar lång remake på klassikern från 1933.

Med en Box Office-vinst på flera miljarder kronor och tre Oscarsvinster gjorde även King Kong totalsuccé. Även om den fortfarande uppskattas ordentligt har den inte åldrats lika fint som Sagan om Ringen. Men trots detta menar Jackson själv att han är mer stolt över King Kong än något han tidigare gjort.

Filmen Peter Jackson är mest stolt över – dissar Sagan om Ringen
Foto: New Line Cinema.

Peter Jackson är stoltast över sitt arbete på King Kong

I en tidigare intervju med DGA fick Peter Jackson frågan om vad det var som fick honom att tacka ja till att göra King Kong, detta mastodontprojekt kort efter att ha avrundat sin Sagan om Ringen-trilogi. Han berättade då att det alltid varit en barndomsdröm och att han kände hur han kunde tillföra något till den.

– Många unga människor skulle aldrig få för sig att kolla på den svartvita versionen. Det är en så fantastisk och emotionell äventyrsresa att jag ville vara han som skulle få en ny generation att upptäcka den.

Jackson berättade vidare hur han hade sett om sin version av King Kong och känt att den sista halvtimmen, med den berömda Empire Sate Building-sekvensen, förmodligen är det arbete han är mest stolt över. Han medger dock att filmen är något för lång till det stora hela.

– Jag minns att vi var väldigt stressade under postproduktionen, och att vi verkligen behövde få bort 15-20 minuter från filmens första två tredjedelar. Vi behövde tajta till den lite grann, men vi hann aldrig hitta ett sätt att göra det på. Den är något för lång, men jag är fortfarande väldigt stolt över den.

Har du lust att se om Jacksons King Kong? Här finns den att streama!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL