Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmen om Greta Thunberg får världspremiär på Venedigs filmfestival

Filmen om Greta Thunberg får världspremiär på Venedigs filmfestival

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
28 juli 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
28 juli 2020

På en presskonferens i dag avslöjade Venedig filmfestival 2020 års officiella program. Två svenska filmer är uttagna till festivalen: Nathan Grossmans dokumentär "Greta" och kortfilmen "Nattåget" av Jerry Carlsson.

I augusti 2018 inleder 15-åriga Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet. Frågan hon ställer till vuxenvärlden: Om inte ni bryr er om min framtid på planeten, varför ska jag då bry mig om min framtid i skolan? Inom bara några månader växer hennes strejk till en världsomspännande rörelse.

Greta, en fåordig tonåring med Aspergers syndrom, är nu en världsberömd miljöaktivist.

Teamet bakom dokumentärfilmen Greta har varit med sedan den där första dagen på Riksgatan då allt började.

– Det känns väldigt stort att få ha världspremiär i Venedig detta speciella år. Både för att det är en av världens mest inflytelserika filmfestivaler men också för att Venedig är en av de platser som kommer drabbas hårt om vi inte tar tag i klimatfrågan omedelbart, säger filmens regissör Nathan Grossman.

"Greta" är producerad av Cecilia Nessen och Fredrik Heinig för produktionsbolaget BR•F med stöd av Svenska Filminstitutet, konsulent Jenny Gilbertsson.

Regissören Nathan Grossman föddes i Stockholm 1990 och gick ut TV-linjen på Stockholms Dramatiska Högskola 2015. Vid Kristallengalan 2018 blev hans regidebut, dokumentärserien Köttets lustar, nominerad för bästa fakta/nyhetsprogram. I serien ser komikern Henrik Schyffert över sitt liv som köttätare.

Som producent för samhällsprogram och dokumentärer på produktionsbolaget BR•F har Grossman även arbetat med konceptutveckling för den uppmärksammade dokumentären om författaren Stieg Larsson, Mannen som lekte med elden (2018).

Även kortfilmen "Nattåget", med manus och regi av Jerry Carlsson, visas i Venedig och tävlar i festivalens kortfilmssektion Orizzonti.

Oskar tar nattåget hem från Stockholm till Älvsbyn. På tåget ser han Ahmad och för första gången möter Oskar samma längtan och attraktion som han själv känner. Huvudrollerna i Nattåget spelas av nykomlingarna Erik Nilsson och Khalil Ben Gharbia.

– Det känns fantastiskt kul! Det är en ära och jag är otroligt glad över att filmen får ha sin världspremiär i Venedig. Ser fram emot att den ska få möta en publik! säger Jerry Carlsson.

Nattåget är producerad av Frida Mårtensson för Verket Produktion, med SVT och Filmpool Nord som samproducenter och med stöd från Film Stockholm/Filmbasen och Svenska Filminstitutet, Patrik Axén.

Den 77:e internationella filmfestivalen i Venedig äger rum 2–12 september 2020.

När Filmtopp pratade med Independence Day-regissören Roland Emmerich gav han sin bild av världens undergång och berättade om sin beundran för Greta Thunberg.