Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

Filmälskare spärras in för att kolla på film – Läs om det nya experimentet

Eric Diedrichs | Nyhet
04 december 2017
Eric Diedrichs | Nyhet
04 december 2017

Under tre dagar ska filmälskare vara inlåsta på 14kvm, helt isolerade från andra intryck.

Experimentlokalen där Filmfabriken ska isoleras.

Universal Sony Pictures har inlett ett experiment där två svenska filmentusiaster ska stängas in under tre dagar för att se på film. De 14 kvadratmeter stora rummet de befinner sig i ska vara helt isolerat och minimalt på intryck – utöver filmens närvaro. Experimentets frågeställning: vad händer när man upplever en film med full närvaro?

I ett pressmeddelande meddelar Universal Sony Pictures att de, i ett nytt experiment, ska isolera "två av Sveriges största filmentusiaster" i tre dagar. Lokalen för experimentet är 14 kvadratmeter stort, utrustad med bara en DVD-spelare och en tv-skärm och ska i största mån vara befriat från övriga intryck. Väggarna är kala, maten är färglös, smaklös och kommer i vita förpackningar, inga mobiler. Dessutom ska andra filmälskare ha möjligheten att följa experimentet genom GoPro-filmer som skickas ut från rummet.

Motiveringen bakom experimentet lyder följande:

Vi lever i en tid av ständigt multitaskande där vi konstant översköljs av intryck och upplevelser. Med ständiga avbrott blir vår koncentrationsförmåga sämre och vi tar inte till oss det som vi upplever fullt ut. Men vad händer med filmupplevelsen om vi inte störs av tusentals intryck samtidigt?

De filmälskare som ska låta sig spärras in för detta hardcore-maraton är Niklas och Joakim Faerden, som i vanliga fall driver "Filmfabriken" på Instagram. Vilka filmer som ska ses skrivs inte ut men vi kan förmoda att det blir några av de senaste årens bästa filmer och sett till den föredömliga miljön, någon klassisk skräckfilm. Experimentet beskrivs också vara en del av Universal Sonys satsning "The Solitary Film Club", som går ut på att filmer ska ses utan distraktioner.

Vi tycker att film ska upplevas med full närvaro och är övertygande om att upplevelsen blir bättre när man tillåter sig själv att koncentrera sig på en sak. Med vår nya filmklubb The Solitary Film Club vill vi uppmuntra filmälskare att uppleva film utan att störas av mobilnotiser, flashar eller andra störande intryck. Allt för att förhöja filmens upplevelse. Vi hoppas att det här experimentet kan inspirera fler till att helt koppla ner och fokusera på filmen 100 procent, säger Christine Platon, Marknadschef på Universal Sony.

Universal Sony verkar onekligen mena allvar när de meddelar att allt i experimentrummet är helt vitt. De enda föremålen som finns är en säng, lampa, stol, en låst dörr utåt och, så klart, en DVD-spelare och storskärm. En gång om dagen kommer Filmfabriken att spela in ett meddelande via en kamera där de recenserar de filmer de har sett under dagen och berättar hur deras upplevelse av att se film isolerat från andra intryck fortgår.

För att följa experimentet och ta del av Filmfabrikens recensioner och meddelande kan du gå in på The Solitary Film Clubs hemsida. Experimentet inleds morgonen den 5:e december och avslutas kvällen den 7:e december.