Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Felix Herngren

Felix Herngren beklagar Facebooks bluffannonser: "Helt tom och ledsen"

Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Nyhet
09 augusti 2023
Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Nyhet
09 augusti 2023

Har lagt hundratusentals kronor på att stoppa bedragare

Nyligen dödförklarades Felix Herngren i en bluffannons på Facebook. I en intervju med DN berättar han om frustrationen och hur han försökt få Meta att göra något åt de fejkade artiklarna som fortsätter att dyka upp.

Till och från cirkulerar det så kallade bluffannonser på kommunikationsplattformen Facebook där bedragare utnyttjar kändisars ansikten för att hitta på nyheter som användare vill klicka in på – för att senare senare lura dem på pengar. En som flera gånger utnyttjats för detta är filmskaparen och skådespelaren Felix Herngren.

Tidigare i år gick det så långt som att Herngren dödförklarades i en fejkad artikel. I en intervju med DN berättar han om hur han tagit in advokater i ett försökt att få företaget Meta, moderbolaget som äger Facebook, att agera. Men än så länge har det varit utan framgång.

Felix Herngren beklagar Facebooks bluffannonser: "Helt tom och ledsen"
En högst levande Felix Herngren från inspelningen av Viaplays kommande dramaserie "Jana – Märkta för livet" i våras. Foto: Viaplay.

Felix Herngren beklagar Facebooks bluffannonser: "Helt tom och ledsen"

När Felix Herngren pratar med DN om bluffannonserna som pryds med både hans namn och ansikte menar han att de dyker upp så fort han är aktuell med i ett nytt program. Han påpekar också att det trots allt inte är mest synd om honom, utan de som blir lurade på pengar.  

– Det är otroligt frustrerande att Meta inte sätter stopp för detta. Det är ganska enkel programmering som krävs, som de dessutom har. Jag blir helt tom och ledsen av att folk förlorar sina sparpengar med hjälp av mitt ansikte. Det är så hemskt, säger Felix Herngren till DN.

Vidare berättar Herngren att han i ett försök att få bort bluffannonserna har tagit in advokater, vilket kostat hon hundratusentals kronor. Även om det så här långt varit förgäves, ställer han sig tveksam till att stämma Meta eftersom en sådan process skulle kunna kräva enorma ekonomiska resurser.  

Metas Nordenchef svarar gällande de fejkade artiklarna

Problemet med bluffannonser är något som drabbat – och fortsätter att drabba – flera andra svenska kändisar. Bland dem har vi Carola Häggkvist, Kristin Kaspersen och Tilde de Paula Eby. I ett meddelande till DN skriver Metas Nordenchef Cecilia Sundström att de driver kampen mot bedragarna:

– Detta är ett problem som vi är väl medvetna om och som vi ständigt försöker bekämpa. Tyvärr ser vi att det finns individer som dagligen försöker komma runt våra regler och lura våra system.

NÄSTA ARTIKEL