EXPERIMENT: Göteborgs filmfestival ska hypnotisera en hel publik

EXPERIMENT: Biopubliken ska hypnotiseras i Sverige

Filmtopp
04 januari 2022 kl. 09:33

Välkommen till The Hypnotic Cinema

Göteborg Film Festival lanserar The Hypnotic Cinema – ett suggestivt experiment där besökarna utmanas att släppa kontrollen inför filmen och låta sig hypnotiseras. Genom The Hypnotic Cinema undersöker festivalen om det går att förstärka eller fördjupa filmupplevelsen för de besökare som vågar släppa taget om den egna tanken.

– De senaste årens regler och restriktioner har synliggjort hur ordningen i samhället upprätthålls och vad det egentligen är som styr människors tankar och beteenden. Kanske fattar vi inte beslut så självständigt som vi tror? Genom The Hypnotic Cinema vill vi väcka frågor om underkastelse, gränsöverskridande och kontroll, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

Innan de tre utvalda filmerna visas kommer en hypnotisör utföra en masshypnos från scenen på Stora Teatern, som försätter publiken i ett medvetandetillstånd anpassat till den specifika filmen. Efter föreställningens slut bryts tillståndet av hypnotisören.

Filmmediet och hypnosen har många gemensamma referenspunkter. I den tidiga filmhistorien liknades den uppslukande biografupplevelsen ofta med hypnos, en slags medveten mental underkastelse i ett gränsland mellan dröm, sömn och vakenhet.

– Att se en film på bio kan vara extremt hypnotiskt. Hemma med surfplattan är det mycket svårare att behålla det fulla fokus som du behöver för att verkligen sjunka in i filmen. Nu när Göteborg Film Festival återvänder till biograferna adderar vi ett ytterligare hypnotiskt lager. The Hypnotic Cinema är både en hyllning till och en utvidgning av biografupplevelsen, säger Jonas Holmberg.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL