EMMYGALAN 2023: Historiska duellen mellan Stellan och Alexander Skarsgård

EMMYGALAN 2023: Historiska duellen mellan Stellan och Alexander Skarsgård

Sofie Landgren
13 juni 2023 kl. 20:00

Det kan bli en blodig kamp om statyetten

Om både pappa Stellan Skarsgård och sonen Alexander Skarsgård nomineras till priset kommer de att skriva historia på årets Emmygala. Det blir då för första gången i galans historia som en förälder tävlar mot sitt barn i samma kategori.

Stellan Skarsgård
Stellan Skarsgård . Foto: HBO.

Emmygalan 2023 kan ge en historisk duell mellan Stellan och Alexander Skarsgård

Efter att ha vunnit en Emmy-nominering 2022 för sitt gästspel i HBO:s serie Succession, kan Alexander Skarsgård kamma hem pris för årets bästa dramabiroll för serien även i år. Detta kan sätta honom i direkt konkurrens med sin egen far, Stellan Skarsgard, för hans roll i Disney+ serie Andor. Om båda familjemedlemmarna hamnar i den slutliga omröstningen kommer de att skriva historia som den första föräldern och barnet som någonsin tävlat mot varandra om en Emmy.

The Stand med Alexander Skarsgård
Alexander Skarsgård. Foto: Warner Media.

Historisk händelse

Alexander Skarsgård har senast hjälpt till att avsluta den fjärde och sista säsongen av Succession i rollen som Lukas Matsson, en "techmogul" som drabbar samman med barnen till nyligen avlidne Waystar Roycos VD Logan Roy (Brian Cox) över en oavslutad fusion. 

I debutsäsongen av Andor spelar Stellan Skarsgard rollen som Luthen Rael, en erfaren rebellspion som utvecklar ett komplext rådgivande förhållande med amatörsmugglaren Cassian Andor (Diego Luna). Andor, som först dök upp i filmen Rogue One: A Star Wars Story 2016, tillbringar denna spin-off-serie med att växa till en fullfjädrad Rebel Alliance-ledare, till stor del under Raels mentorskap.

Även om inga "förälder-barn skådespelarpar" någonsin har mötts i samma kategori under Emmy-galan tidigare, har åtta familjekonstellationer faktiskt blivit nominerade i olika kategorier samtidigt. Det första fallet gällde mor-son-duon Jeanne Cooper (gästroll) och Corbin Bernsen (huvudroll) i dramaserien L A. Law, som 1987 förlorade mot Alfre Woodard, L.A. Law, och Bruce Willis Moonlighting.

Ett till exempel är från Emmygalan 1994. Där nominerades bland annat mamma Diane Ladd (komedi, Grace Under Fire) och dotter Laura Dern (drama, Fallen Angels), men de förlorade mot Eileen Heckart (Love & War) och Faye Dunaway (Columbo).

Båda Skarsgårdarna ligger bra till för att åtminstone ta emot sina historiska nomineringar, detta eftersom Gold Derbys odds visar att Alexander ligger på 10:e plats i loppet med Stellan precis bakom honom på 11:e plats. Alexander har sin chans via Succession och dess enorma popularitet, medan Stellan kan känna hopp genom att en annan Star Wars-serie, The Mandalorian, har kammat hem fem skådespelarnomineringar.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL