Game of thrones.

Emilia Clarke överlevde två hjärnblödningar: "Märkligt att jag kan prata"

Filmtopp
Uppdaterad 07 september 2022 kl. 20:09 | Publicerad 18 juli 2022 kl. 11:07

"Det var den mest olidliga smärtan"

Emilia Clarke, 35, berättar nu om att överleva två omfattande hjärnblödningar och uttrycker stor tacksamhet över att ha kunnat återhämta sig efter att ha förlorat "rätt mycket" av organet.

I en intervju med BBC under gårdagen öppnade Game of Thrones-stjärnan Emilia Clarke upp om en omfattande hjärnskada hon upplevde 2011, alltså samma år som den första säsongen av HBO:s hyllade fantasyserie hade premiär.

"Det var den mest olidliga smärtan", sade Clarke. "Det var otroligt hjälpsamt att få Game of Thrones att hämta upp mig och ge mig det syftet".

Två livshotande hjärnblödningar

Emilia Clark genomled två stycken livshotande bristningar i hjärnans blodkärl under arbetet med Game of Thrones. Den första redan 2011 och den andra 2013, båda medicinskt akuta och med lång återhämtningstid. Hon berättade först om blödningarna 2019 och försäkrade redan då om att hon mådde bättre.

– Den mängd av min hjärna som inte längre är användbar, det är märkligt att jag kan prata, ibland vältaligt, och leva mitt liv helt normalt utan några som helst efterverkningar. Jag tillhör den riktigt, riktigt, riktigt lilla minoritet av människor som överlevt det.

"Rätt mycket" av hjärnan saknas

Hon berättar sedan om när hon såg röntgenbilderna efter incidenten:

– Det saknas rätt mycket, vilket alltid får mig att skratta… Så fort någon del av din hjärna inte får blod i en sekund så är den borta. Så blodet hittar en annan väg för att ta sig runt, men sedan är den del som saknas borta efter det.

Efter sina hjärnblödningar har Emilia Clarke startat välgörenhetsorganisationen SameYou för folk med hjärnskador, även om hon har lagt sina medicinska besvär bakom sig och accepterat situationen.

– Jag tänkte, "Detta är den du är nu. Detta är hjärnan du har". Så det är ingen mening med att älta om det som kanske inte finns där, sade Clarke.

Aktuell med teaterpjäs

Variety rapporterar att Emilia Clark även är aktuell i Tjechovpjäsen Måsen, som hade premiär i London den 6 juli:

– Möjligheten att spela Nina i Måsen på West End-scenen med en berömd, bejublad regissör som Jamie Lloyd – det har varit en sorts djup upplevelse. Det är vågat att ta en sådan älskad och välkänd pjäs som denna och placera den i en så modernt och avskalat format. Det är därför man gör teater. Det är så spännande.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL