Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Elak pik mot Prince of Persia i Jake Gyllenhaals barnbok: "Godkände det inte"

Elak pik mot Prince of Persia i Jake Gyllenhaals barnbok: "Godkände det inte"

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
11 september 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
11 september 2023

Den hånfulla referensen i Gyllenhaals nya bok

Jake Gyllenhaal har släppt en barnbok tillsammans med sin vän Greta Caruso, och i boken har illustratören Dan Santat kuppat in en elak liten referens till en av Gyllenhaals största filmfloppar – "Prince of Persia" (2010). "Jag godkände det inte", hävdar Gyllenhaal om blinkningen till filmen.

Jake Gyllenhaal har många succéer samt en Oscarsnominering till sitt namn, men med en intensiv karriär som sträcker sig över tre decennier har det ofrånkomligen även blivit en och annan flopp. Den kanske mest omtalade av dem är Prince of Persia (2010), som inte bara fick mediokra betyg och ett ljummet mottagande av publiken, utan också kritiserades för att Gyllenhaal som vit man tilldelades huvudrollen.

Med efterföljande filmer som Source Code (2011), End of Watch (2012), Prisoners (2013) och Nightcrawler (2014) blev missräkningen med Prince of Persia ingenting som präglat Gyllenhaals framgångsrika karriär – men den har inte heller glömts bort helt och hållet. Det är Gyllenhaals nya barnbok ett bevis på.

Elak pik mot Prince of Persia i Jake Gyllenhaals barnbok: "Godkände det inte"
Foto: Walt Disney Studos.

Jake Gyllenhaals nya barnbok innehåller elak pik mot Prince of Persia: "Godkände den inte"

För en kort tid sedan lanserade Jake Gyllenhaal barnboken The Secret Society of Aunts & Uncles tillsammans med sin vän Greta Caruso. Boken handlar om den dansälskande tioåringen Leo och hans omedvetna farbror Mo, som upptäcker ett hemligt sällskap som hjälper Mo förstå vad det innebär att vara en bra farbror.

Entertainment Weekly (EW) har noterat ett litet påskägg i boken i form av en referens till en av Gyllenhaals filmer. Oväntat nog är det inte till någon av hans många framgångar, utan till ifrågasatta Prince of Persia. När EW frågar skådespelaren om saken skyller han på bokens illustratör, Dan Santat.

– Det var Dan Santat, berättar Jake Gyllenhaal för EW med ett skratt. Han smög in det innan tryck, och jag godkände det inte. Jag vet inte var det kom ifrån.

Referensen som de pratar om dyker upp i samband med att huvudkaraktären Leo har en misslyckad dansuppvisning, och ett skelett i publiken håller ett teaterprogram för "The Persians" i händerna. Det elaka i den lilla blinkningen är att den kuppats in av Santat i samband med Leos lågpunkt i berättelsen, som för att påpeka hur Prince of Persia var ett lågvattenmärke i karriären för Gyllenhaal.

– I det ögonblicket i boken kunde Leo inte sjunka djupare, så jag antar att det var det Dan skämtade om på min bekostnad, förklarar Gyllenhaal.

"The Secret Society of Aunts & Uncles" lanserades officiellt den 5 september.

NÄSTA ARTIKEL