Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bill Murray – hans bästa scener

Egna filmen som fick Bill Murray att vilja sluta skådespela

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
13 juni 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
13 juni 2023

Stjärnan pekar ut sitt allra bästa arbete

En skådespelare vet att den fått till det när en rollprestation känns så pass stark att den vill avsluta sin karriär. I en intervju berättar Bill Murray om egna filmen som fick honom att vilja sluta skådespela.

Filmer som Ghostbusters, Måndag hela veckan, Rushmore och Lost in Translation har alla gemensamt att de dekorerar Bill Murrays gyllene CV, och cementerar som en av filmhistoriens giganter. Men när han själv ser tillbaka på sin karriär väljer han ingen av de nämnda titlarna som sin personliga favorit. Åtminstone inte vad gäller sin egen prestation. Murray har sagt att filmen i vilken han spelar den nyligen dumpade Don Johnston, som letar efter sin son, är hans klart bästa roll. Så pass överlägsen att han efteråt ville sluta jobba.

Egna filmen som fick Bill Murray att vilja sluta skådespela
Foto: Focus Features.

Den egna filmen som fick Bill Murray att vilja sluta med skådespeleri

I en intervju som han gjorde med Rolling Stone 2014 berättar Bill Murray att han nådde sin absoluta höjd som skådespelare med den dramafilm han gjorde tillsammans med Jim Jarmusch under mitten på 00-talet. Efteråt trodde han inte att det fanns en lika bra roll kvar i honom:

– När den var klar tänkte jag att den här filmen är så bra att jag tyckte att jag borde sluta. Jag trodde inte att jag skulle kunna göra något bättre än Broken Flowers.

Vidare menar Murray att det tog flera månader innan han tog sitt nästa jobb: 

– Det är en film som är fullständigt förverkligad och vacker, och jag trodde att jag hade gjort allt jag kunde som skådespelare. Och sedan, sex-sju månader senare, frågade någon mig om jag ville jobba igen, och det gjorde jag, men under några månader trodde jag att jag inte kunde göra något bättre än så.

Snart tio år efter att han gjorde intervjun, och närmare tjugo år sedan vi först fick se Broken Flowers, kan vi konstatera att Murray inte gjort en lika hyllad roll. Däremot har han haft stora framgångar med en rad filmer, som DjungelbokenIsle of Dogs och On the Rocks. Innan Broken Flowers blev han även kraftigt hyllad för Lost in Translation som gav honom en Oscarsnominering.

Sedan "Broken Flowers" har Bill Murray jobbat med Jim Jarmusch på zombierullen "The Dead Don't Die". Det var inte en lika lyckad historia som deras tidigare film. Filmen har bleka 5,5/10 i betyg på IMDb och ett ännu sämre internationellt kritikersnitt. Även Filmtopp gav den lågt betyg.

NÄSTA ARTIKEL