Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Everdahl & Karlssons film TV #128

Eftersnack: Everdahl & Karlssons film TV #128

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 december 2021

Nunna utan samvete

Everdahl & Karlssons film TV är podcasten som besvarar frågan som skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?!

C-G, Johan och Göran gör korstecknet inför Benedetta, Paul "RoboCop" Verhoevens skildring av religiösa tvivel, böldpest och - eftersom detta är Verhoeven - massor av sex bakom klosterväggar. Djupsinne? Provokation? En utveckling av regissörens fixering vid unisex-duschar?

Även Lady Gagas och Adam Drivers mystiska italienska brytningar i House of Gucci får oss att häpna. Liknar inte så mycket Meryl Streeps arbete med accenter som Chico Marx på bushumör.

Men det kommer mera: Strömmad noir! Antydd kannibalism i idrottsvärlden! En ilsken George Harrison! Samt pinsamma minnen från Bokmässan -89. Ska det aldrig ta slut?

Första rundan: Nakenchock i klostermiljö

Benedetta
"Benedetta". Foto: NonStop Entertainment.

I det fortsatta ledet att se ALLT den excentriske auteuren Paul Verhoeven har spottat ut sig under åren passar trion på att plocka bioaktuella Benedetta – filmen om en omskriven lesbisk nunna under medeltiden. Någonstans bakom alla sexscener och lättklädda jesusdyrkare finns en spännande handling, men helthetsintrycket delar järngänget. Var går gränsen mellan Verhoevens satir och dåliga smak? Är det inte bara gubbsjukt? Eller… är det en genial gestaltning av en helgonförklarad bluffmakerska? Framtiden får utvisa.

Betygen som sätts:

C-G: 2 av 5
Göran: 3 av 5
Johan: 4 av 5

Gemensamt betyg: 3 av 5

Sista rundan: Evighetshäng med Beatles, hårdkokta deckare med intetsägande titlar, kannibalism!

The Beatles
Foto: Disney+

Till förmån för ett extraavsnitt hos Svenska Filminstitutet blev det inget i TV-snack i första rundan, men misströsta inte, det hinns med en serie i sista rundan istället.

C-G: Natten inför avsnittet reste Byäldsten tillbaka till 60-talet för natthäng med världens mest berömda band – The Beatles – i den Peter Jackson-långa dokumentären Get Back. Tillgänglig på Disney+ är det en nästan åtta timmar lång genomgång av vad som hände när ungdomarna spelade in vad som skulle bli deras sista album – Let it Be (inspelad före Abbey Road men släppt kort efter bandet splittrades). C-G får hålla sig för tårar redan i prologen.

Johan: För första gången i poddens historia nämns svensknykomlingen Paramount+ med anledning av deras nya dramarysare Yellowjackets där ett kvinnligt fotbollslag tvingas överleva i vildmarken efter en flygkrasch. Poddens PTSD från 90-talsklassikern Alive kickar igång, men tack och lov verkar inte någon kannibalism förekomma i Yellowjackts.

Göran: Passar på att lyfta fram dokumentären Lady Boss: The Jackie Collins Story som nu finns att streama på C More. Att se den brittiska författaren väcker gamla minnen från Bokmässan '89 där Göran fick sitta och skämmas med publiken när det blev frågestund med Collins men ingen vågade säga något.

Om podcasten Everdahl & Karlssons film TV

Everdahl & Karlssons Film TV

När de inte pratar film för svenska folket i TV driver C-G Karlsson och Göran Everdahl filmpodden Everdahl & Karlssons film TV tillsammans med popkulturexperten Johan Andreasson. Och när det inte poddas bjuds det på artiklar och filmtips på Filmtopp.se.

OM PODCASTEN: I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, kritiker kända från TV, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De ser allt, hela tiden, och tipsar tipsar tipsar – så du kan plocka ut guldkornen. Plus trams, allvar, anekdoter. Och mer tips! 

Everdahl & Karlssons Film TV: podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

 

NÄSTA ARTIKEL