Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Rosemarys baby

Eftersnack: Everdahl & Karlssons film TV #126

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 november 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 november 2021

KLASSIKERN: Rosemarys baby med Jessika Gedin

Frågan skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?! Everdahl & Karlssons Film TV vet.

Jessika Gedin från Spanarna och Babel gästar Göran, C-G och Johan - och lider med den stackars Rosemary. Vi häpnar över tidlösheten i Rosemarys baby och den tekniska perfektionismen i Roman Polanskis regi och Mia Farrows skådespeleri men frågorna hopar sig.

Är Rosemarys make Guy, spelad av John Cassavetes, filmhistoriens sämsta människa? Eller behövs det en ny, alternativ version av filmen - "Guys baby"? Klippte Mia håret själv? Vem av sektmedlemmarna var gammal stumfilmskomiker? Exakt när gick Sammy Davis Jr med i Church of Satan? Och vad tyckte Jessikas 4-åring om Rosemarys hus när mamma vallfärdade dit?

VI MÅSTE FÅ VETA.

Mer än bara en skräckis

Rosemarys baby
Foto: Paramount Pictures.

Oj, oj, oj, var ska man börja? Nu snackar vi! Rosemarys baby, detta tidlösa mästerverk får hela gänget att njuta. Och det märks! Det är så mysigt att höra hur de diskuterar den ena mer nitiska detaljen efter den andra. En ny nivå av särskådande! Johan briljerar med sina kunskaper om det gamla Hollywood när han – från ingenstans – summerar birollskådespelaren Patsy Kellys karriär i förbifarten. Häpnaden är total. Drop mic-moment.

Sedan har vi ju alla ljuvliga detaljer om The Dakota Building som filmen utspelas i. Jessika berättar om när hon släpade dit sin fyraåriga dotter för att insupa skådeplatsen för inte bara Rosemarys liv, utan också där John Lennon sköts och giganter som Lauren Bacall och Boris Karloff levde. Det är en häftig plats, med nära anslutning till Central Park. Åk dit om du är i New York.

Att prata om Rosemarys baby utan att spoila något är inte helt enkelt (om nu någon har haft turen att lyckas undgå filmens twister och vändningar) men visst kan vi alla enas om att Rosemarys pojkvän Guy är en ohyggligt dålig människa. Eller som Jessika beskriver det "filmhistoriens uslaste hallick". Sanningens ord.

BONUSBILD:

Everdahl & Karlssons film TV
Se hur mysigt de har det. Låt oss kalla det "Rosemarys baby"-effekten. Se filmen så får du det lika trevlig med!

För den som inte har sett Rosemarys baby finns den att streama på Paramount+ och att hyra på Microsoft Store, Blockbuster och iTunes. Gör det. Tro mig, du kommer inte att bli besviken.

Om podcasten Everdahl & Karlssons film TV

Everdahl & Karlssons Film TV

När de inte pratar film för svenska folket i TV driver C-G Karlsson och Göran Everdahl filmpodden Everdahl & Karlssons film TV tillsammans med popkulturexperten Johan Andreasson. Och när det inte poddas bjuds det på artiklar och filmtips på Filmtopp.se.

OM PODCASTEN: I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, kritiker kända från TV, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De ser allt, hela tiden, och tipsar tipsar tipsar – så du kan plocka ut guldkornen. Plus trams, allvar, anekdoter. Och mer tips! 

Everdahl & Karlssons Film TV: podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

NÄSTA ARTIKEL