Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Everdahl & Karlssons film TV #122

Eftersnack: Everdahl & Karlssons film TV #122

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
09 september 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
09 september 2021

Klassikern: Sexy Beast PLUS Bergman-TV-bonus!!!

Everdahl & Karlssons film TV är podcasten som besvarar frågan som skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?!

Johan, C-G och Göran stillar resestöket inför Greklandsresan med att damma av den unika gansterpärlan Sexy Beast, i vilken Ray Winstone ogenerat bjuder på hela sin kropp! Därefter blir det äktenskapsgräl i HBO:s nytagning av Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap. Vad är det egentligen som gör amerikanarna så besatta av detta gamla skilsmässodrama? Hur läskig är egentligen Ben Kingsleys mormor? Så många frågor!

Avsnitt #122 är en raritet i poddens långa historia. Det är inte bara en klassikerspecial utan också en TV-recension – dra på trissor! Ja, mycket ska man vara med om.

Som en noggrann förfalskning

Glöm Sjunde inseglet, glöm Sommaren med Monika, strunta i Persona, på andra sidan Atlanten är det bara EN Bergmanklassiker som gäller, Scener ur ett äktenskap. Skilsmässodramat i sex delar som klipptes om till film och skeppades över till the land of opportunities.

Till skillnad från Bergmans Oscarsbelönade drama från samma år, Viskningar och rop, visade sig "Scener" bli en rejäl kassako. Nedslaget var så stort att man till och med villa Oscarsnominera den med, vilket fick regissörer som Fellini och Capra att gå i taket – det var ju en TV-SERIE i grunden!

Då, alltså 1973, tyckte Roger Ebert att det var årets bästa film, att den trumfade mästerverk som Exorcisten, The Sting, American Grafitti, Papillon, Papeter Moon, Serpico och Borgarklassens diskreta charm, Mean Streets och Badlands. Och han var nog inte ensam om att tycka detta.

Woody Allen, som podden påpekar, har flera gånger hämtat inspiration från Scener och likaså var såpan Dallas – att Bergman själv följde Dallas slaviskt kan ju tyckas vara lite märkligt, åtminstone komiskt.

Tidigare i år recenserade podden den tredje säsongen av Master of None, som de också kallar för ett plagiat av Scener. Men nu är det alltså dags att sätta klorna i en regelrätt remake, Scenes from a Marriage. Så hur lyder domen?

Det är välspelat, välgjort och välskrivet men saknar den intensitet som originalet hade. Klart sevärt konstaterar hela trion, men frågan ställs också om varför man i ens har gjort seren – något som Filmtopps Eric Diedrichs även undrade i sin recension där han kommenterade att man också har missat hela poängen.

Johan drar en parallell med hur man känner igen förfalskade konstmålningar på hur noggranna penseldragen är (stor noggrannhet = fejk) och konstaterar att även om Scenes from a Marriage är gjord med fina penseldrag så är den ändå underhållande att ta del av.

Så där brittiskt röd

Ray Winstone i Sexy Beast
Foto: Nordisk Film.

Sedan var det dags att slänga sig över en utfläkt, solbränd Ray Winstone i den moderna gangsterklassikern Sexy Beast från 2000. I öppningsscenen, alltså innan vår pensionerade gangster dras ner i Ben Kingsleys skumma planer, är Winstone så där rödbränd som bara britter kan bli.

Podden myser över Kingsleys obehagliga karaktär, som han tydligen baserade på sin egna mormor! Dialogen hyllas och det dras paralleller till magnifika Rififi, samtidigt som en känga riktas till Guy Ritchie.

Titlarna som nämndes

4 månader, 3 veckor och 2 dagar (Draken Film, Cineasterna, Blockbuster, SF Anytime, TriArt Play)
A Most Violent Year (Cineasterna, Blockbuster, Google Play, iTunes, SF Anytime)
Deadwood (HBO Nordic, Comhem Play, Paramount+)
Fruar och äkta män (iTunes)
Get Carter (Rakuten TV)
In Treatment (HBO Nordic)
Juno (Microsoft Store, Blockbuster, Rakuten TV, Google Play, SF Anytime, iTunes, HBO Nordic)
Master of None Presents: Moments in Love (Netflix)
Peaches (låt med The Stranglers — Spotify)
Peer Gynt (pjäs av Henrik Ibsen — nätbokhandeln, bibliotek)
Psycho (Gus Van Sants version från 1998 — Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes)
Scenes From a Marriage (HBO Nordic)
Schakalen (Blockbuster, Google Play, Microsoft Store, SF Anytime, iTunes)
Sexy Beast (Draken Film, Cineasterna, Blockbuster, SF Anytime, iTunes)
Snatch (Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, Rakuten TV, Google Play, Amazon Prime)
The Affair (Viaplay, Comhem Play, Paramount+)
The Great Buster (Draken Film, Cineasterna , Blockbuster, TriArtPlay, SF Anytime, iTunes)
The White Lotus (HBO Nordic)
Tokyo Story (Draken Film, Cineasterna, Blockbuster, Rakuten TV, TriArtPlay, SF Anytime)
Whiplash (DVD/Blu-ray)

Om podcasten Everdahl & Karlssons film TV

Everdahl & Karlssons Film TV

När de inte pratar film för svenska folket i TV driver C-G Karlsson och Göran Everdahl filmpodden Everdahl & Karlssons film TV tillsammans med popkulturexperten Johan Andreasson. Och när det inte poddas bjuds det på artiklar och filmtips på Filmtopp.se.

OM PODCASTEN: I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, kritiker kända från TV, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De ser allt, hela tiden, och tipsar tipsar tipsar – så du kan plocka ut guldkornen. Plus trams, allvar, anekdoter. Och mer tips! 

Everdahl & Karlssons Film TV: podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

NÄSTA ARTIKEL