Höstens skräckfilmer 2023 – höjdpunkterna att se fram emot

Efter storsatsningen – blir nya Exorcisten ett ekonomiskt bakslag?

Eric Diedrichs
07 oktober 2023 kl. 09:10

Satsar miljardbelopp på att återuppliva franchisen

"The Exorcist: Believer" ser ut att göra relativt bra ifrån sig under öppningshelgen, men frågan är om det är tillräckligt för att motivera Universal Pictures megasatsning.

I går var det biopremiär för The Exorcist: Believer, som markerar Exorcisten-franchisens femte långfilm. Enligt Deadline ser David Gordon Greens omtag av den gamla skräckfavoriten ut att göra en skaplig öppningshelg, med estimerat 28 miljoner dollar i intäkter, vilket är något starkare än skräckfilmer som Evil Dead (24,5 miljoner dollar), Smile (22,6 miljoner dollar) and The Black Phone (23,6 miljoner dollar).

The Exorcist
"The Exorcist: Believer" ser ut att få en tuff start. Foto: Universal Pictures.

Beräknas kosta 400 miljoner dollar

Den stora skillnaden, emellertid, är att Exorcist: Believer är startskottet på en ny trilogi med miljardbudget. 400 miljoner dollar (4,4 miljarder kronor) filmbolagen redan ha betalt för rättigheter och omkostnader. Med "Hollywood-matte" behöver en produktion tjäna in 2-2,5 gånger sin budget för att gå runt, vilket innebär att Exorcisten-trilogin skulle behöva generera mellan 800 miljoner och 1 miljard dollar i intäkter för att vara lönsam.

Set till hur ekonomiskt framgångsrika David Gordon Greens Halloween-filmer har varit, kan vi räkna med att filmbolagen förväntar sig en bättre öppningshelg än detta. Halloween (2018) drog in otroliga 76,8 miljoner dollar under sin premiärhelg och det med en budget på 10 miljoner dollar.

Filmtopp håller dig uppdaterad.

 

NÄSTA ARTIKEL