Efter Indiana Jones ville Harrison Ford döda av Han Solo: "Karaktären var tunn"

Efter Indiana Jones ville Harrison Ford döda av Han Solo: "Karaktären var tunn"

Filmtopp
23 juni 2023 kl. 12:06

Men kunde inte övertala George Lucas

Visste du att det fanns en tid när Harrison Ford, efter sin första film om Indiana Jones, vädjade till George Lucas att döda Han Solo. I en intervju förklarar stjärnan varför.

Genom rebellpiloten Han Solo kom skådespelaren Harrison Ford att gestalta en av tidernas mest älskade filmkaraktärer. Därför kommer det kanske som en chock att det fanns en tid när Ford själv ville döda av karaktären. I en intervju avslöjar han att han försökte övertala regissören George Lucas att gå med på det, men hans önskan blev som vi känner till utan framgång. Åtminstone den gången.

Efter Indiana Jones ville Harrison Ford döda av Han Solo: "Karaktären var tunn"
Foto: Lucasfilm.

Efter Indiana Jones ville Harrison Ford få George Lucas att döda Han Solo – kallar karaktären tunn

Det var när Harrison Ford pratade med Starpulse som han öppet delade med sig av sina tankar om Han Solo inför Jedins återkomst (1983) och varför han tyckte det vore en bra idé att döda av honom i slutet på originaltrilogin: 

– Jag tyckte att karaktären var rätt tunn och att han saknade komplikationer. Men det enda jag inte kunde få igenom var att låta honom dö i slutet av den tredje filmen vi gjorde. Jag tyckte att det hade gett den mer botten, men jag kunde inte övertala George Lucas till att gå med på det.

I en intervju med Entertainment Weekly jämförde den numera 80-årige stjärnan sin Han Solo med en annan ikonisk karaktär han spelat, och återigen är aktuell med, Indiana Jones. Ford nådde stora framgångar med den piskande arkeologen inför den då avslutande Star Wars-filmen, och verkar enligt eget utsago ha varit mer sugen på att fortsätta med honom snarare än Solo:

– Solo är dum som en stubbe. Han har ett gott hjärta, men jag tycker att han är en betydligt mindre intressant karaktär än Indiana Jones. Vidden av hur han hade kunnat påverka berättelsen var aldrig omfattande. Han var foliet mellan den vise gamle krigaren och den unge hjälten. Det finns inte mycket karaktär att utforska utöver vad vi fick ut av honom.

Trettiotvå år efter Jedins återkomst hade rullat på världens biografer skulle Harrison Ford få sin vilja igenom med The Force Awakens där han gav Han Solo sitt definitiva farväl. Det är också känt att han tyckte om originfilmen Solo: A Star Wars Story som Disney släppte 2018, inte helt osannolikt för att den ger karaktären en större bakgrund och berättelse.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL