Edward af Sillén ser Hollywood-strejken som en öppning för svensk film

Edward af Sillén ser Hollywood-strejken som en öppning för svensk film

Axel Diedrichs
22 augusti 2023 kl. 10:08

Slipper hamna i skuggan av amerikanska storproduktioner

När produktionen av Hollywoodfilmer står på paus tror regissören och manusförfattaren Edward af Sillén att svensk film kan gynnas. "En potentiell möjlighet", kallar han det.

Den pågående strejken i Hollywood gör att produktionen av amerikanska biofilmer står stilla, och att premiärer skjuts upp. Edward af Sillén, som haft flera filmer uppe på svenska biografer, tror att det kan ge svenska titlar chansen att ses av fler personer. 

– Det är en potentiell möjlighet, säger han till TT.

Edward af Sillén ser Hollywood-strejken som en öppning för svensk film
Edward af Sillén. Pressbild för "Talang". Foto: Magnus Ragnvid / TV4.

Edward af Sillén ser Hollywood-strejken som en öppning för svensk film

Med filmer som En underbar jävla jul och En del av mitt hjärta har den folkkäre profilen Edward af Sillén, som även haft en betydande roll i flera TV-program, haft publiksuccéer på svenska biografer. Men med effekterna av Hollywoodstrejken tror han att det finns möjligheter för svenska filmer att gå desto bättre. 

– Det är alltid svårt att nå ut med sitt i ett myller av så mycket annat. Min senaste film, En del av mitt hjärta, kom upp i 480 000 biobesökare och vi blev väldigt stukade av att Frost 2 gick samtidigt på bio, säger han till TT och fortsätter:

– De gigantiska varumärkena som den kan så klart bli lite svåra att slå. Så om några ryker är det bara en potentiell möjlighet för flera att hitta till en svensk titel.

Flera svenska biofilmer i höst

I höst är det premiär för ett flertal svenska biofilmer. Däribland hittar vi Joakim Lundells nya skräckfilm Canceled, katastroffilmen AvgrundenLucas Moodysons nya drama Tillsammans 99 och Nelly Rapp-uppföljaren Dödens spegel

Det återstår att se ifall vi ser en sådan effekt som Edward pratar om redan i höst, där flera amerikanska storfilmer som färdigställts innan strejken kommer att släppas. I den potten finns The Equalizer 3The Nun 2Expendables 4 och Martin Scorseses efterlängtade Killers of the Flower Moon.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL