Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Eagles

Eagles-statisterna får högre lön efter rasande kritik

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
02 september 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
02 september 2020

"SVT behandlar oss som slavar"

Statistföreningen kritiserade hårt statisternas ersättning för den kommande säsongen av "Eagles". Nu väljer SVT och New Stories lönen.

Just nu pågår inspelningen av den tredje säsongen av Eagles, ett rosat ungdomsdrama som jämförts med norska SKAM. Men det dröjde inte länge från att SVT och produktionsbolaget New Stories publicerade sin statistansökan till Statistföreningen röt ifrån. Varför? Jo, ersättningen var ett presentkort värt 150 kronor.

– Bor du på Öland eller i Kalmar, så kostar det minst 150 kronor bara att komma till och från inspelningsplatsen i Oskarshamn. Vi statister ska inte behöva betala för att det ska bli bra SVT-program. Nu finns det tydliga bevis på att SVT behandlar oss som slavar. Utan statister, inga bra program. SVT får väl prova att göra TV-program utan statister eller betala oss enligt arvodeslistan, sade Tommie Hansson, Statistföreningens ordförande, i ett samtal med Barometern-OT.

Efter kritiken har nu SVT och produktionsbolaget News Stories valt att höja ersättningen. Något som bitvis ska bero på kritiken från Statistföreningen.

– De här riktlinjerna från Statistföreningen är helt nya och jag hade faktiskt inte sett dem. Vi kommer titta noggrant på dem och när vi bokar in statister är det självklart att de ska ha en skälig ersättning, säger Alexandra Thönnersten, producent för Eagles, till Barometern-OT.

Hon tillägger även följande:

– Vi valde efter samtal med SVT att höja ersättningsnivån till 250 kronor. Och det är 250 kronor och uppåt som gäller. Det beror alldeles på vilken typ av roll det är, är det en större statistroll får man mer betalt.

Enligt Barometerns menar Tommie Hansson att problemet är vanligt förekommande. De skriver också att Statistföreningen har tagit fram en rekommenderad arvodeslista där minimilönen för ett "enkelt statistuppdrag" ska vara 500 kronor för en halvdag och 998 kronor för en heldag.

Kvalificerade uppdrag ska istället avlönas med minimum 695 respektive 1 248 kronor.

För fler nyheter, scrolla vidare!

 

 

NÄSTA ARTIKEL