Drottningen av Rock ‘n’ Roll Tina Turner – rollerna vi minns

Drottningen av Rock ‘n’ Roll Tina Turner – rollerna vi minns

25 maj 2023 kl. 17:05

Filmtopp minns den bortgångne ikonen

Den 24 maj nåddes världen av nyheten att musikikonen och legendaren Tina Turner avlidit, 83 år gammal. De flesta förknippar henne med sin långa och framgångsrika musikkarriär som gett henne smeknamnet "The Queen of Rock ‘n’ Roll", men hon har även medverkat i ett flertal filmproduktioner, vilka vi tittar tillbaka på för att minnas henne.

Tina Turner. Foto: Park Circus.

En talesperson för Tina Turner sa i och med dödsbeskedet att världen förlorat en musiklegendar och en förebild. Turner, som föddes som Anna Mae Bullock, blev känd under 1960-talet när hon, tillsammans med sin make Ike Turner, gjorde musik. De fick en rad hits som bland annat I Want to Take You Higher och River Deep, Mountain High. Efter skilsmässan 1978 började hon arbeta på en solokarriär och den stora kommersiella framgången kom 1984 med låten What’s Love Got to Do with It. Och resten är, som man brukar säga, historia. 

Under sin karriär vann Turner tolv Grammys, hon blev invald i Rock & Roll Hall of Fame två gånger och var den första kvinnliga artisten att pryda omslaget till tidningen Rolling Stone. Hon har dessutom gjort ett antal filmroller som inspirerade många, likt hennes musik. 

Tina Turner – rollerna vi minns 

Tommy (1975) 

Denna musikal är gjord av The Who och handlar om Tommy (Roger Daltrey) som bevittnar mordet på sin pappa och blir till följd av det psykosomatiskt döv, blind och dum. Som tonåring upptäcker han att han är en naturbegåvning på flipperspel, vilket gör honom till mästare och sedan ledare för en kult. 

Tina Turner spelar här rollen som "The Acid Queen" och hon gör dessutom ett framträdande i filmen för en låt med samma titel, vilket är en av filmens stora höjdpunkter. Hennes roll i filmen inspirerade hennes andra soloalbum som släpptes 1975 med titeln Acid Queen

Tina Turner och Mel Gibson i "Mad Max". Foto: Warner-Columbia Film.

Mad Max bortom Thunderdome (1985) 

I den tredje filmen i originalet av Mad Max-franchisen tar sig Max (Mel Gibson) till en ond stad som styrs av Aunty Entity (Tina Turner). Där blir han en gladiator och hamnar ute i öknen och blir räddad av ett gäng som själva sökt efter hjälp i flera år. De ser honom som ett tecken och de tar sig tillsammans tillbaka till staden för att göra revolt mot drottningen. 

Mad Max har gjorts i nya tappningar de senaste åren med Tom Hardy och Charlize Theron, men Turner var däremot med i en av originalfilmerna som kom på 80-talet. People Magazine skrev i sin recension att det som går att bli exalterad över med denna film är just Tina Turner och hennes framträdande. Hon var dessutom en del av filmens soundtrack, och en av hennes mest kända låtar kommer just från denna film, nämligen We Don’t Need Another Hero. På så sätt visade hon upp olika sidor av sina talanger genom både skådespeleriet och sin musik och kom att bli ännu mer populär efter detta. 

Den siste actionhjälten (1993)  

Danny Madigan (Austin O’Brien) spenderar mesta av sin tid att se på actionfilmer med Los Angeles-polisen Jack Slater (Arnold Schwarzenegger). Efter att ha fått en magisk biljett kan han ta sig in i TV:n och där träffa Slater. När den onda skurken Benedict (Charles Dance) tar sig till den riktiga världen med hjälp av biljetten måste de samarbeta för att stoppa honom. 

Här gör Tina Turner rollen som borgmästare i Los Angeles där hon spelar mot Schwarzenegger. Hennes framträdande har bland annat beskrivits som att hon adderade någonting unikt till filmen med en stark karisma och känsla, vilket vidare visade på hennes mångsidighet och varför hon var så pass omtyckt. 

Angela Bassett som Tina Turner. Foto: Svenska Filminstitutet.

Angela Bassett blev hyllad för sin roll som ikonen

I filmen Tina – What’s Love Got to Do with It (1993) spelas Tina Turner av Angela Bassett. Den handlar om Tina Turners liv från hennes tuffa barndom, det stormiga och våldsamma äktenskapet med Ike Turner och hennes långa, framgångsrika karriär. Filmen är baserad på hennes egen självbiografiska bok I, Tina. Angela Bassett vann en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll som sångerskan och hon blev även nominerad till en Oscar. Bassett delade ett känslosamt inlägg på Instagram efter nyheten om Turners bortgång. 

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Angela Bassett (@im.angelabassett)

Dokumentären Tina (2021) som är regisserad av Dan Lindsay och T.J. Martin följer även den storstjärnans liv och karriär. Hon själv är med i den tillsammans med bland andra Angela Bassett och Oprah Winfrey. I en intervju med Today 2021 beskrev Turner dokumentären som en parallell historia till hennes memoar Happiness Becomes You, som släpptes 2020. Denna dokumentär var ett av hennes sista projekt. 

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Tina Turner (@tinaturner)

NÄSTA ARTIKEL