Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Dreamfilm-skaparna döms till fängelse

Dreamfilm-skaparna döms till fängelse

Marlon Appelgren | Nyhet
10 maj 2017
Marlon Appelgren | Nyhet
10 maj 2017

Fyra män har dömts till fängelse för att filmer gjorts tillgängliga utan tillstånd, bland annat på piratsajten Dreamfilm. Männen kommer också bli skyldiga att betala 1,3 miljoner kronor i skadestånd. De längsta straffen får två av männen som döms till fängelse i tio månader.

Utifrån hur lagen ser ut är det en bra dom när det gäller straffvärdet, säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen som motarbetar brott på nätet, till TT.

Filmerna gjordes tillgängliga genom länkning till servrar utomlands. Linköpings tingsrätt anser att verksamheten, som skedde på flera sajter, hade ekonomiskt motiv. Enligt åtalet fick männen 900 000 kronor i annonsintäkter från Dreamfilm.

Filmbolaget Svensk Filmindustri hade begärt nästan tio miljoner kronor i skadestånd, men fick bara 1,3 miljoner som männen ska betala tillsammans.

Männen har haft olika roller i verksamheten. Var och en döms för sitt eget handlande. Rätten anser inte att de agerat i samförstånd om allt. En 25-årig man döms för 118 brott mot upphovsrättslagen och 45 fall av medhjälp till sådana brott. Men internationellt sett är straffskalan för liknande brott mycket låg i Sverige, vilket gör att den här typen av tjänster dras hit, säger Henrik Pontén.

LÄS OCKSÅ: Bredbandsbolaget måste blockera piratsajter

Vad tycker du om straffet?

NÄSTA ARTIKEL