Draken Film öppnar videobutik på Bokmässan med Jens Lapidus

Draken Film öppnar videobutik på Bokmässan med Jens Lapidus

Filmtopp
27 september 2023 kl. 09:09

Flera älskade författare gästar

Göteborg Film Festivals streamingtjänst Draken Film öppnar videobutik på Bokmässan. Under fyra dagar får Bokmässans besökare chans att stiga in i en VHS-doftande videobutiksversion av Draken Films digitala filmbibliotek med hundratals handplockade filmer, och lyssna till scensamtal med filmälskande gäster som John Ajvide Lindqvist, Jens Lapidus och Faysa Idle.

Draken Film har sedan starten 2014 varit en motvikt till de globala streamingplattformarnas utbud, med ett filmbibliotek av hundratals noggrant utvalda filmer från över åttio länder. Under Bokmässan tar den digitala filmkatalogen fysisk form som en pop-up-videobutik dit några av de största filmälskarna bland Bokmässans gäster kommer för att välja sina favoriter ur Draken Films VHS-hyllor.

– Den klassiska välsorterade videobutiken, och de kunniga, nördiga och passionerade människorna som jobbade där, var på många sätt den yttersta representationen av den kuraterade kvalitet vi strävat efter när vi byggt upp Draken Films filmkatalog. Att öppna en egen videobutik har länge varit en dröm för oss, nu får vår publik chans att vandra mellan VHS-hyllorna och bläddra bland kassetterna – den enda skillnaden mot en riktig videobutik är att våra streamade filmer är mer högupplösta än ett VHS-band, och att vi bjuder alla besökare på popcorn, säger Olle Agebro, redaktör, Draken Film.

Älskade författare gästar videobutiken

Under Bokmässan gästas Draken Films videobutik av författare som Jens Lapidus, Agnes Lidbäck, John Ajvide Lindqvist, Dick Harrison och Faysa Idle för scensamtal om böcker, filmkonst och videoband med Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Inför fredagens invigning av Crimetime på Bokmässan har Draken Film valt ut årets film – Crimetime är Sveriges största samlingsplats för spänningslitteratur och i år inleds de tre dagarna med specialvisningen av Draken Film-klassikern Mannen från Mallorca, Bo Widerbergs filmatisering av Leif G.W. Perssons kriminalroman Grisfesten.

Biobiljetter ingår i abonnemanget

Bokmässans besökare har också chans att köpa Draken Film-prenumerationer till halva priset – ett specialerbjudande som bara gäller på plats i videobutiken under mässdagarna. Förutom Draken Films bibliotek med hundratals handplockade filmer ger prenumerationen också biobiljetter till utvalda biopremiärer varje vecka, och filmtidskriften FLM i brevlådan fyra gånger per år. I höst får Draken Films prenumeranter bland annat chans att se efterlängtade biopremiärer som Celine Songs Sundance-hit Past Lives, Aki Kaurismäkis Cannes-prisade Höstlöv som faller och den kritikerhyllade Sandro Veronesi-filmatiseringen Kolibrin.

De gästar Draken Films videobutik under Bokmässan:

  • Gert Windgårdh, torsdag 28/9, 13.00
  • Alexandra Pascalidou, fredag 29/9, 13.00
  • Dick Harrison, fredag 29/9, 14.30
  • John Ajvide Lindqvist, fredag 29/9, 15.15
  • Faysa Idle, lördag 30/9, 11.30
  • Tove Alsterdal, lördag 30/9, 13.00
  • Agnes Lidbeck, lördag 30/9, 14.15
  • Jens Lapidus, söndag 1/10, 11.15

Draken Films videobutik finns vid monter F02:51. Bokmässan pågår 28/9-1/10.

NÄSTA ARTIKEL