Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Draken Film lanserar initiativ – vill rädda kvalitetsfilmen

Draken Film lanserar initiativ – vill rädda kvalitetsfilmen

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
20 augusti 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
20 augusti 2020

Alla prenumeranter får gratis biofilm.

Hösten 2020 är den mest utmanande i den svenska filmbranschens historia. Därför lanserar Draken Film ett initiativ för att rädda kvalitetsfilmen och förnya filmbranschens affärsmodeller. Från och med nu ingår gratis biobesök på utvalda filmer för Draken Films prenumeranter.

Little Joe
"Little Joe". Foto: Folkets Bio.

Sedan mars har coronapandemin tvingat en stor del av Sveriges biografer att hålla stängt. När biograferna nu öppnar igen lanserar Sveriges ledande streamingtjänst för kvalitetsfilm ett initiativ för att publiken ska återvända till biosalongerna. Från och med nu kommer Draken Films prenumeranter att kunna gå gratis på utvalda biofilmer under premiärhelgen. Satsningen omfattar flera filmer i månaden, och första filmen ut är Jessica Hausners hyllade thriller Little Joe med biopremiär 28 augusti.

– Vi befinner oss i ett helt avgörande läge för filmbranschen som vi känner den. Det gör att vi måste våga tänka nytt. Det har länge förts ett ställningskrig mellan streaming- och biografaktörer, men vi är övertygade om att samarbete är nödvändigt. Särskilt för kvalitetsfilmen, som under flera år har haft svårt att hävda sig på biomarknaden. Med en fönsteröverskridande prenumerationsmodell vill vi uppmuntra publiken att börja gå på bio igen på ett säkert sätt, och dessutom se riktigt bra film, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Göteborg Film Festivals och Draken Films programkommitté väljer ut de mest intressanta biofilmerna, och bjuder alla Draken Films prenumeranter på biobiljetter till sina lokala biografer under premiärhelgen. På så sätt får publiken chans att gå på bio oftare och upptäcka filmer de annars inte hade sett, samtidigt som biograferna får viktiga intäkter under den mest utmanande hösten i biobranschens historia. I nuläget är Sveriges ledande kvalitetsfilmsdistributörer och ett trettiotal biografer anslutna till initiativet, från Malmö i söder till Luleå i norr.

– Coronapandemin drabbar biografbranschen särskilt hårt, rådande restriktioner innebär stora utmaningar och när många filmpremiärer flyttas fram blir det särskilt svårt att nå sin publik. Genom att skapa incitament för att publiken ska se filmerna under den avgörande premiärhelgen stärker vi både biograferna och filmernas chans att möta en bred publik och få ett längre liv på bio. På samma gång gör vi vår streamingtjänst till en filmtjänst i ordets rätta bemärkelse, säger Olle Agebro, innehållsansvarig, Draken Film.

Filmtopp ringde upp Olle för att ställa några frågor: 

Tror du att fler kommer börja använda sig av liknande modell?

– Det finns en liknande variant på den internationella marknaden, MUBI Go. Sedan också det ökända exemplet, MUBI Pass, där folk kunde prenumerera på biofilm utan att det var kopplat till någon streamingtjänst. Men det vi gör unikt är att ta medelvägen som gynnar alla aktörer. Där är den viktigaste delen att få folk att gå på bio på premiärhelgen och att fylla de femtio platserna som tillåts i dagsläget.

Tycker du att nuvarande restriktioner är för hårda? 

– Jag är inte expert och kan inte tycka till om det, men det är anmärkningsvärt att restriktionerna på biografer är så strikta till skillnad från shoppingcenter,  museer och liknande platser.

Hur ser ni på Drakens roll i filmvärlden idag?

– Den senaste tiden har vi vuxit väldigt mycket och snabbt. Vi har en kulturpolitisk viktig roll eftersom vi i vårt bibliotek visar filmer som inte går att se någon annanstans. Den här senaste utvecklingen gör också mer relevanta, och då kan vi ge mer pengar tillbaka till rättighetsägarna bakom filmerna och till biograferna. Vi kan stärka arthousefilmens ekosystem.

Fares Fares menar att blockbusters och den smala filmen likt den ni distribuerar överlever på bio idag, men att mellanfilmen istället lever vidare i streamingvärlden. Delar du den bilden eller hur tycks intresset för smal film vara? 

– Vi rör oss i en liten del av filmbranschen och en specialiserad nisch. De reaktioner vi möter från vår publik och det vi ser från vår horisont är att intresset för den här typen av film är väldigt stort. Tittar man på utbudet hos Netflix och Disney+ känns vår plats allt viktigare. 

Draken Film är en prisbelönt streamingtjänst som drivs av Göteborg Film Festival. Redan i mars inledde Draken Film ett stort räddningsinitiativ för Sveriges oberoende biografer då hälften av Draken Films prenumerationsintäkter delades med prenumeranternas favoritbiografer. Många av landets små biografer drivs av ideella föreningar, och under en period då biograferna inte hade några andra intäkter blev Draken Films stödkampanj avgörande – för de biografer som samlade det största stödet handlade det om sexsiffriga belopp. 

NÄSTA ARTIKEL