Dragon Ball-skaparen Akira Toriyama död – minnesvärda Dragon Ball-ögonblick

Dragon Ball-skaparen Akira Toriyama död – minnesvärda Dragon Ball-ögonblick

Emil Oscar Rasmussen
08 mars 2024 kl. 09:03

Akira Toriyama har avlidit, 68 år gammal

Akira Toriyama, skaparen av den ikoniska mangaserien "Dragon Ball", är död. Toriyama gick bort den första mars, 68 år gammal.

Akira Toriyama har avlidit vid 68 års ålder. Den ikoniske mangaförfattaren gick bort den 1 mars, enligt Toriyamas manga- och produktionsbolag Bird Studio, tillsammans med Capsule Corporation Tokyo.

Toriyama är i första hand känd för att ligga bakom Dragon Ball – en av tidernas mest välkända och älskade mangaserier. Dragon Ball publicerades mellan 1984–1995 och finns samlade i 42 volymer. Toriyamas Dragon Ball-universum existerar även i form av fyra separata animeserier: Dragon Ball (1986–1989), Dragon Ball Z (1989–1996), Dragon Ball GT (1996–1997) och Dragon Ball Super (2015).

Innan de extrema framgångarna med Dragon Ball gjorde Akira Toriyama sig ett namn med Dr. Slump (1980–1984).

Akira Toriyama avled av så kallat akut subduralt hematom, vilket är en blödning mellan skallbenet och hjärnan.

Introducerade mangakulturen för generationer – minnesvärda ögonblick från Dragon Ball Z

Internationellt är det få mangaförfattare som anses ha varit lika inflytelserika som Akira Toriyama. Med Dragon Ball introducerade Toriyama manga- och animekultur för flera generationer utanför Japan. Utgivningen av Dragon Ball på svenska skapade exempelvis en mindre mangahysteri i Sverige i början på 2000-talet och banade väg till lanseringen av en stor mängd andra mangaserier.

Animeserierna, inte minst Dragon Ball Z, har i sin tur fått nytt liv i internet-eran och blivit vida känd i form av memes och dylikt. Några av dessa finns samlade i IGN:s suveräna video med några av de mest minnesvärda ögonblicken i Dragon Ball Z – som till exempel det ikoniska "It's over 9000"-klippet.

Se videon här:

Vila i frid, Akira Toriyama.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL