Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Doctor Who säsong 11 – Detta vet vi

Doctor Who säsong 11 – Detta vet vi

David Lindahl | Nyhet
15 januari 2018
David Lindahl | Nyhet
15 januari 2018

Jodie Whittaker heter människan bakom den nya doktorn. Filmtopp summerar vad vi hittills vet om den kommande elfte säsongen av Doctor Who.

Tidsmaskinen TARDIS i Doctor Who.
Tidsmaskinen TARDIS i Doctor Who.

Med Peter Capaldis avslut som den utomjordiska tidsdoktorn och Jodie Whittakers intåg, stundar en ny säsong av Doctor Who. För första gången ska rollen gestaltas av en kvinna, något som Filmtopp rapporterade om i somras.

På juldagen förra året bänkade sig BBC:s tittare framför julavsnittet av Doctor Who som blev Peter Capaldis sista tårdrypande avsked som doktorn. Likt alla tidigare gånger var doktorn dödligt skadad och tvingades "regenerera" och födas på nytt i en ny kropp. Själva ögonblicket när skådespelarna ersätter varandra brukar ofta vara ett känslomässigt sådant och den här gången var inget undantag. Peter Capaldi försvann och Jodie Whittaker antog scenen men genast bröt kaos ut och skärmen lämnades svart för alla ivriga fans.

För er som vill se Jodie Whittakers intåg som den trettonde doktorn se klippet nedan:

https://youtu.be/yJqsPBWbtjk

Jodie Whittaker som doktorn i Doctor Who.
Jodie Whittaker som doktorn i Doctor Who. Foto: BBC

Den nya doktorn

Nu stundar alltså den elfte säsongen på nystarten av Doctor Who med den trettonde doktorn, Jodie Whittaker, vid spakarna. BBC släppte den 9:e november en bild på Whittaker med hennes nya dräkt och smått förändrade TARDIS. Hon ska enligt producenterna ha varit ett självklart val och ska ha imponerat på sin provspelning.

Trots att hon enbart yttrade två ord i slutet av julavsnittet påpekade många dialektkunniga att hennes grova nordengelska Yorkshire-dialekt var påtaglig. I intervjuer har hon själv bekräftat att det aldrig var tal om att göra någon annan röst än hennes egen.

Mandip Gill, Bradley Walsh, Jodie Whittaker och Tosin Cole.
Mandip Gill, Bradley Walsh, Jodie Whittaker och Tosin Cole. Foto: BBC

Det nya teamet

Ingen doktor är komplett utan ett team som följer med och assisterar på äventyren. Trots spekulationer kommer ingen skådespelare från Capaldis tid att återvända. Jodie Whittaker får i stället sällskap i TARDIS av Mandip Gill, Tosin Cole och Bradley Walsh som ska spela karaktärerna Yasmin, Graham och Ryan.

Det spekulerades redan i somras om tv-presentatören och skådespelaren Bradley Walsh skulle bli en del av Doctor Who-familjen, något som senare bekräftades av BBC.

Chris Chibnall.
Doctor Whos nya chefsproducent Chris Chibnall. Foto: Getty Images

Den nya serieledaren

Den brittiske producenten och manusförfattaren Steven Moffat har lett Doctor Who genom hela 33 avsnitt sedan Matt Smith började som doktorn 2010. Inför den elfte säsongen har han dock valt att hoppa av. I hans ställe kliver Chris Chibnall in som det högsta hönset och får även hjälp av producenterna Matt Strevens och Sam Hoyle.

Obekräftade rykten säger att Chibnall planerar att hitta nya sätt att skapa Doctor Who på. Där Moffat mer förlitade sig på idéer som han själv hittade på eller skickade vidare till manusförfattare, vill Chibnall snarare adoptera en skapande stil som mer påminner om "författarrummen" som amerikanska tv-serier nyttjar. En grupp människor planerar varje säsong tillsammans och drar tar fram storyboards och idéer.

Exakt vad detta kommer att innebära för serien är svårt att säga men Chris Chibnall verkar ha en klar bild av att förändra Doctor Who utan att mista kvalitén. Det talas om att han har ett fem år långt projekt i åtanke som BBC köpte. Nedan är hans egna ord från en intervju med Television.

"What the BBC was after was risk and boldness"

Premiärdatum och annan fakta

Kompositören Murray Gold har varit en del av Doctor Who sedan nystarten 2005 men huruvida han ska fortsätta eller inte är oklart. Gold ska enligt vissa källor har uttryckt en önskan om att gå vidare med andra projekt.

Enligt DigitalSpy kan vi vänta oss en höstpremiär för den elfte säsongen av Doctor Who, troligen runt november månad senare i år.

Kommer du att titta på Doctor Who säsong 11 med Jodie Whittaker som den trettonde doktorn?

NÄSTA ARTIKEL