Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Harrison Ford som Indiana jones

Disneys dyra räkning för Fords skador

Sebastian Håkansson | Nyhet
13 oktober 2016
Sebastian Håkansson | Nyhet
13 oktober 2016

Det var under inspelningen av Star Wars: The Force Awakens (2015), som Ford skadade sig allvarligt i en olycka. Detta genom att ena dörren till det legendariska rymdskeppet i filmserien, Millennium Falcon, stängde sig oväntat och krossade Fords ena ben.

– I originalfilmerna skulle dörren stängas genom att dra i ett vanligt dörrhandtag. Men nu hade produktionen avsevärt mycket mer pengar och teknik,  så de valde att bygga en F***** hydroautomatisk dörr, som stängde sig med ljuset hastighet. Berättade Harrison Ford under ett besök i The Jonathan Ross Show.

LÄS OCKSÅ: Star Wars-filmerna från bäst till sämst

Enligt CNN har det rättsliga efterspelet kommit fram till att det brittiska produktionsbolaget, ägt av Disney, som hade ansvaret för inspelningen ska betala ut över 14 miljoner kronor i skadestånd för olyckan.

Enligt rapporteringen från det rättsliga överläggningarna, var kraften i dörrens hydraulik av samma kaliber som att bli påkörd av en mindre bil. Dessutom påtalade Fords juridiska ombud att stjärnan han var millimeter från att få dörren rakt i huvudet.

Domaren i ärendet, Francis Sheridan, konstaterade att produktionen misslyckades att kommunicera och tydliggöra de risker som fanns med konstruktionen av dörren för Ford.

– If you have a risk assessment and you do not communicate it, whats the point of having one?

Vad tycker du käre läsare, är 14 miljoner kronor en rimlig ersättning?