Biosalong

Koka Björn blir Disney+ första nordiska originalserie

  • Disney+
Filmtopp
Uppdaterad kl. 15:11 | Publicerad 22 november 2022 kl. 02:11

Serien i sex delar är baserad på Mikael Niemis kriminalroman "Koka Njörn" som har sålts i miljontals exemplar över hela världen.

I dag annonserade Disney+ den nordiska originalproduktionen Koka Björn. Serien, med sex avsnitt, är baserad på den storsäljande romanen av den prisbelönte svenska författaren Mikael Niemi. Berättelsen handlar om en lokal pastor och en förrymd samisk pojke som utreder en oväntad mordgåta samtidigt som de utvecklar en djup relation.

Om Koka Björn

”Koka Björn” utspelar sig sommaren 1852 i byn Kengis i norra Sverige. Vi möter den nyutnämde pastorn och hans familj i en storslagen miljö nära den norra polcirkeln. Pastorn får en andlig uppenbarelse som starkt påverkar samerna och Tornedalingarna, samtidigt som en herdeflicka hittar en kropp i i våtmarken i närheten. Snart ger sig byborna ut på jakt efter mördarbjörnen som de misstänker ha löpt amok.

Medan invånarna i samhället söker efter den mordmisstänkte björnen får pastorn en känsla av att det är någonting annat som har hänt. Snart därefter hittas ytterligare en död flicka och pastorns misstankar stärks. Han och Jussi, en fattig samisk pojke, börjar tillsammans utreda de fruktansvärda händelserna.

Mikael Niemi om satsningen

– Jag är otroligt stolt över att kunna berätta om vår första nordiska Disney+ originalproduktion. Koka björn har allt vi vill erbjuda våra vuxna tittare; en spännande och djup berättelse i en storslagen ’Nordic Noir’-miljö. Jag är övertygad om att publiken kommer att ta den till sig, både inom och bortom norden, och jag ser fram emot att få ta den ut i världen, säger Vibeke Lia, Director of Programming & Production, The Walt Disney Company Nordic & Baltic.

– Jag känner en stor glädje och förväntan inför produktionen av Koka Björn. Det ska bli spännande att följa samepojken Jussi, hans möte med pastorn, och att se deras kamp mot ondskan som härjar i den norra vildmarken. Vi får följa en berättelse om list och mod, men också om människans längtan efter både gudomlig och mänsklig kärlek, säger författaren Mikael Niemi.

”Koka björn” är producerad av Miira Paasilinna, Martin Person och Mia Welin på Anagram Sweden för The Walt Disney Company Nordic & Baltic. Premiärdatum är ännu inte satt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL