Efter floppen Australia – nu sågas omklippta serien Faraway Downs

Efter floppen Australia – nu sågas omklippta serien Faraway Downs

  • Disney+
Sofie Landgren
Uppdaterad 26 november 2023 kl. 07:11 | Publicerad 25 november 2023 kl. 08:11

Märkligt sätt att göra en remake på

Storfilmen "Australia" med Nicole Kidman och Hugh Jackman kommer nu som serie, men den omklippta versionen "Faraway Downs" sågas hårdare än originalet.

Filmskaparen Baz Luhrmann är känd för att ha gjort några av världens mest episka filmer. Han har bland annat gett oss storslagna klassiker som Romeo & Julia (1996), Moulin Rouge! (2001) och The Great Gatsby (2013), som alla är imponerande skildringar av stora karaktärer.

Efter många år har Luhrmann valt att ge sin film Australia (2008) en ny chans genom att klippa om den till en ny serie, Faraway Downs, en berättelse i sex delar. Han verkar dock inte bana väg för en ny trend av remakes. Precis som originalet gjorde många besvikna lämnar även nyversionen tittare med en del övrigt att önska.

Faraway Downs
Foto: Hulu.

Det var under pandemin som Baz Luhrmann bestämde sig för att blåsa nytt liv i historien Australia som – trots att den sålde många biljetter när den kom ut 2008 – anses vara en flopp. Hans försök till återupprättelse, serien Faraway Downs, skildrar fortfarande historien om en engelsk aristokrat vid namn Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman), som reser till den australiensiska vildmarken med avsikt att sälja sin mans ranch.

Rent krasst återberättas samma historia, men det finns en väsentlig skillnad mellan Australia och Faraway Downs, nämligen att det är barnet Nullah (Brandon Walters), ett inhemskt australiensiskt barn som fångas upp i regeringens raspolitik, som står i berättelsens centrum.

15 år efter filmfloppen "Australia" sågas nu även omklippta serien "Faraway Downs"

Få har nog missat att den ursprungliga filmen Austraila fick en hel del kritik när den kom ut 2008. Tittarna ansåg att filmen var alldeles för lång (hela 2 timmar och 45 minuter) och helt enkelt inte trovärdig. Därför blev många förvånade när skaparen Baz Luhrmann nu släpper en omklippt version i sex delar, där vardera avsnitt har en speltid på ca 40 minuter. Överlag ger de internationella kritikerna Faraway Downs ett godkänt snittbetyg, men rent generellt ser de ingen mening med att återberätta en alldeles för lång historia på ett ännu längre sätt.

Så här säger ett axplock av de tunga kritiker som inte övertygas av "Faraway Downs":

– Det som fungerade eller inte fungerade i den 165 minuter långa filmen fungerar fortfarande mest eller fungerar inte här; de som antingen avgudade eller föraktade filmen kommer sannolikt inte att ändra uppfattning dramatiskt, skriver The Hollywood Reporter.

– Baz Luhrmanns "Faraway Downs" plågas av samma problem som gjorde "Australia" överdrivet och paternalistiskt. Precis som i filmen fungerar huvudelementen i "Faraway Downs" bra. Omfattningen av serien är enorm, även om den fortfarande är för lång, skriver Variety.

Något som kritikerna ser mer positivt på är dock att Baz Luhrmann här skildrar Australiens rasistiska historia och dess politik för "den stulna generationen" på ett mer ingående sätt. Varje avsnitt börjar med en hyllning till invånarna i aboriginerna och Torres Strait Islander och deras barn som greps av regeringen.

Låt "Faraway Downs" kväva en potentiell trend

Är det ett nytt sätt att skapa serier vi får ta del av? Är det här det lika lata som märkliga startskottet på att klippa om och dryga ut gamla filmer som har floppat, eller som inte har floppat för den delen? Det hoppas i åtminstone inte jag.

Ska man ta sig an och göra en remake så bör man göra om produktionen på nytt. Inte ta och stycka en gammal film och bygga ut med gammalt material. Tittarna som betalar för sina prenumerationer förtjänar en större ansträngning än så här.

"Faraway Downs" har premiär på Disney+ den 26 november.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL