Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Mulan.

Disney svarar på Mulan-kritiken

David Lindahl | Nyhet
14 september 2020
David Lindahl | Nyhet
14 september 2020

Disney tar bladet från munnen angånde Kina-kritiken.

Det har stormat mycket kring Mulan och nu tar Disney bladet från munnen och svarar på kritiken.

Disneys nyinspelning av Mulan har fått motta mycket kritik, både innan och efter den har blivit tillgänglig för världen på Disney+. En del av kritken handlar om att huvudskådespelerskan Liu Yifei öppet stöttat polisens agerande i protesterna i Hong Kong, men Disney har också kritiserats för att ha tackat kinesiska provinser i eftertexterna som enligt SVT huserar interneringslägerliknande förhållanden för minoriteter som enligt uppgifter ska tvingas anpassa sig till de kinesiska samhället.

Nu har Disney svarat på kritiken och bland annat rapporterar CinemaBlend att Disneys finansdirektör Christine McCarthy har kommenterat kritiken.

– Faktum är att Mulan var nästan helt inspelad i Nya Zeeland. Men vi ville försöka att visa lite av det unika landskapet och geografin i Kina från den här perioden och därför filmade vi utomhus på 20 olika platser i Kina. Det är helt känt att för att filma i Kina måste du ha tillstånd och det tillståndet ges av det lokala styret i de olika regionerna, sa Christne McCarthy i en intervju.

Christine McCarthy erkänner att detta har skapat mycket problem för Disney, men går inte in djupare på det än så.

– Det är standard att erkänna länder och lokala styren i eftertexterna som tillät dig att filma där. I våra eftertexter erkänner vi både Kina och platser i Nya Zeeland. Vi lämnar det där, men det har genererat mycket problem för oss, sa Christine McCarthy.

Läs också om att Kina har infört censur efter Mulan-kritiken.

NÄSTA ARTIKEL