Vattenkris och trasigt segel i Över Atlanten: “Vilken jävla ångest“

Vattenkris och trasigt segel i Över Atlanten: “Vilken jävla ångest“

  • Discovery+
19 mars 2024 kl. 17:03

Nästan halvvägs in i resan händer det som inte får hända

I dagens avsnitt av "Över Atlanten" blir det kris ombord på segelbåten. Färskvattensystemet har fått problem, samtidigt som seglet går sönder och vissa i besättningen ombord blir alltmer stressade i den 30-gradiga värmen.

Snart är segelgänget i Över Atlanten halvvägs på sin resa till Rio de Janeiro i Sydamerika. Äntligen har de nått södra Atlantens starka passadvindar, som de gärna vill ta vara på så mycket det går. Men dagen börjar inte speciellt bra, när båtens watermaker som omvandlar havsvatten till dricksvatten går sönder. Därmed har besättningen mer eller mindre kniven mot strupen då de absolut inte får bli stillastående till havs.

Därefter fortsätter problemen när Gunnar Krantz tidigt på morgonen upptäcker en enorm reva i båtens största segel. Teamet hjälps åt med att hala seglet för att kunna syna skadan.

– Vad fan är det här för något? Jävla skitgrejer, utbrister Gunnar när han får se revan på nära håll.

Foto: Discovery+

Lagningsarbetet kräver sammarbete

Skadorna visar sig vara värre än han trodde, vilket gör att de blir tvungna att akut försöka limma för att sedan sy ihop seglet efter bästa förmågor. Men då det är över 30 grader varmt härdas limmet på bara några minuter, vilket gör att fyra besättningsmän behöver behöva jobba tillsammans för att pensla ut det innan det stelnar. Tobias ”Tobbe trollkarl” Blom står redo med en planka i högsta hugg för att lägga tryck på limmet när de andra har penslat klart.

– Jag har aldrig varit såhär redo, säger Tobbe som tar sitt jobb på största allvar.

Har haft "katastroftankar"

När det akutaste stressmomentet är ur världen vänds fokuset åter till färskvattensproblemet. När båten inte längre kan rena saltvatten har besättningen bara en begränsad tillgång på vattenflaskor, som nu kommer behöva ransoneras bland besättningen. 

– Vilken jävla ångest, det här med vattnet, säger Tobbe som verkar väldigt spänd på grund av situationen.

Foto: Discovery+

Han berättar hur han legat och vridit sig av oro under natten, samtidigt som han tänkt på sin familj. Han säger att han tänkt "katastroftankar" om vattenproblemet, eftersom de varken kan duscha eller laga mat som de tänkt. När seglet gick sönder blev han ännu mer stressad och såg ut att ha det riktigt jobbigt framme i fören. Anders Öfvergård gick fram för att kolla hur det egentligen var med honom och Tobbe svarade med tårarna i halsen att det är okej, han bara tänker på dem där hemma.

– Asså shit, det var verkligheten som sparkade till, det bara smällde till så jävla hårt, förklarar Tobbe senare.

"Vår safe place"

Han pratar om hur han mest saknar sina två barn och sin fru. Han brukar aldrig ha problem med att åka iväg på grejer, men han förklarar att alla i hans familj trivs bäst när de får vara tillsammans.

– Vi är en hemmakattsfamilj, det är vårt safe place, säger han.

Foto: Discovery+.

För att muntra upp sig själv läser han ett brev som han fått med sig från sin famil, som faktiskt får honom att skratta lite genom tårarna. När han kommer upp på däck igen tröstas han av de andra i gruppen.

– Såna här dippar är ganska vanliga, att man saknar sin vardag. Det är snarare konstigt att vi inte bryter ihop oftare, säger Gunnar Krantz

Hela avsnittet av "Över Atlanten" kan du se i kväll klockan 21.00 på Kanal 5, eller streama det redan nu på discovery+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL