Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Mörkt hjärta

Discovery+ släpper dramathrillern Mörkt hjärta

  • Discovery+
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
06 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
06 december 2021

Regissör Gustav Möller (Den Skyldige) och manusförfattare Oskar Söderlund (Snabba Cash) ligger bakom discovery+ senaste originalserie Mörkt hjärta. En psykologisk dramathriller baserad på verkliga händelser med Aliette Opheim, Clara Christiansson Drake, Gustav Lindh och Peter Andersson i huvudrollerna.

Två av Sveriges starkaste dramanamn, manusförfattaren Oskar Söderlund (Snabba Cash) och regissören Gustav Möller (Den skyldige) ligger bakom discovery+ senaste dramasatsning Mörkt hjärta. Serien är en psykologisk dramathriller baserad på verkliga händelser, om hur en gammal släktfejd och ung himlastormande kärlek leder till en familjetragedi med dödlig utgång.

I centrum av berättelsen finns det unga kärleksparet Sanna (Clara Christiansson Drake) och Marcus (Gustav Lindh). Deras gårdar ligger precis bredvid varandra, och familjerna i konflikt sedan generationer tillbaka. Sannas pappa Bengt (Peter Andersson) är förmögen och Sanna drömmer om att ta över och förnya det framgångsrika skogsbruket. Marcus gård däremot står på randen till konkurs. Bengt motsätter sig parets förhållande och pressar Sanna att avsluta relationen. Kort därefter försvinner Bengt. Efter två år kopplas Missing People in på fallet och Tanja (Aliette Opheim), en lokal volontär, blir besatt av fallet och sätter sitt eget liv på spel i jakten på sanningen.

Aliette Opheim, rosad för sina roller i bland annat Knutby och Kalifat, spelar rollen som Tanja, den lokala Missing People-volontären som vill lösa det mystiska försvinnandet.

– Jag älskar att jobba med människor som är totalt hängivna. Som om det inte finns nånting annat i hela världen som är viktigare. Det här var ett sånt projekt. Ett drömprojekt där alla gav allt. Otroligt manus, modiga skådespelare, fantastisk fotograf och Gustav Möller är en av de mest intressanta regissörer i världen just nu. Jag älskade att jobba med det här projektet, säger Aliette Opheim.

Mörkt hjärta
Aliette Opheim i "Mörkt hjärta". Foto: Jasper Spanning/discovery+

Clara Christansson Drake fick sitt genombrott redan som 14-åring i filmen Faro och har därefter gjort roller i rosade tv-serier som Gåsmamman och Gösta. I Mörkt hjärta tolkar hon rollen som dottern Sanna.

– Jag känner att jag har fått fördjupa och utforska mitt skådespeleri på ett sätt jag inte gjort tidigare. Och jag känner mig otroligt priviligerad som har fått jobba med så talangfulla och inspirerande människor, säger Clara Christiansson Drake.

I rollen som Marcus ser vi Gustav Lindh, känd från hyllade produktioner som Älska mig och Hjärter Dam. Lindh blev utsedd till ”shooting star" på Berlins filmfestival tidigare i år och är kommande aktuell i bland annat Bränn alla mina brev och den internationella storfilmen The Northman med stjärnor som Nicole Kidman och Willem Dafoe.

– Det har varit otroligt spännande och utmanande att jobba med det här projektet. Det är nog den mest komplexa uppgift jag mött hittills som skådespelare. Det har känts så bra med Möller vid rodret. Han är bland det bästa vi har i filmskandinavien, säger Gustav Lindh.

Mörkt hjärta är ett drama baserat på boken Hur man löser ett spaningsmord av journalist Joakim Palmkvist, som handlar mordet i Förlösa år 2012 när en Missing People-volontär blev den första privatperson i Sverige att lösa ett spaningsmord. discovery+ originalet är skapat av huvudförfattare Oskar Söderlund och regissör Gustav Möller.

- När vi läste Joakim Palmkvists bok såg vi direkt potentialen till en unik tv-serie, säger Gustav Möller och Oskar Söderlund. En dramatisering erbjuder en väg in i den här berättelsen som inte ryms i nyhetsflödet. Vi vill bortom rubriker om våldsamma detaljer och spekulation, för att istället fördjupa oss i det psykologiska och allmänmänskliga i den här till synes ofattbara historien.

Serien produceras av Anna Carlsten och Caroline Landerberg på FLX för discovery+, i samproduktion med Film i Skåne och ReInvent Studios.

Mört hjärta har premiär på Discovery+ och i Kanal 5 i februari 2022.

NÄSTA ARTIKEL