Smartare än en femteklassare affischbild

“Omöjlig“ fråga knäcker Joakim Lundell i Smartare än en femteklassare

  • Discovery+
21 september 2023 kl. 15:00

Språkfrågan är för svår för såväl klassen som Lundell

Joakim Lundell testar sina kunskaper i “Smartare än en femteklassare”. Trots att början verkar lovande går det snabbt utför med en fråga som till och med resten av klassen har svårt att besvara.

Smartare än en femteklassare fortsätter att utmana kända svenskar i frågesporten som man kunde tro skulle vara busenkel. I detta avsnitt antar Joakim “Jocke” Lundell utmaningen. I skolan läste han mest om giftiga djur då han var livrädd för dem, men han anser också att han var väldigt bra på geografi. Lyckligt nog är det även ett favoritämne hos hans första femteklassmedhjälpare och genom att tänka på hockeyloggor svarar Joakim rätt på Värmlands landskapsdjur.

Flaggan sätter stopp för Joakim i Smartare än en femteklassare

Tre frågor in har Joakim klarat sig på sina egna kunskaper, men på frågan om vilken färg som kommer först på den ukrainska flaggan, blå eller gul, blir han mer osäker. Han frågar programledaren Marko Lehtosalo lite halvt skämtsamt om han får googla fram svaret. Det får han såklart inte men eftersom svaret i sig har en 50/50 chans väljer han att chansa på gul. Femteklassaren var där lite smartare och svarade det korrekta blå, så Joakim fick använda ett av sina fusk och bli räddad.

Joakim frågar om han får googla i Smartare än en femteklassare
Joakim frågar om han får googla upp svaret. Foto: discovery+

En av de svåraste frågorna hittills?

Tack vare fusket klarar sig Joakim ett tag till i tävlingen. Men frågan han får näst är kanske en av de svåraste i hela frågesporten. Åtminstone hittills. Joakim måste besvara vad det femte nationella minoritetsspråket är i Sverige, utöver finska, meänkieli, romani chib och samiska. Frågan knäcker Joakim direkt och han väljer att fuska istället och tjuvkika på femteklassarens svar.

Dessvärre hade hans medhjälpare fel och när de tittar på resten av klassen hade endast två rätt vilket kanske visar att det var en exceptionell svår fråga. Joakim lyckades ändå ta sig över säkerhetsnivån och 20 000 kr blev donerade till barncancerfonden. Vad som var rätt svar? Jiddisch, språket som talas av judar runt om i världen.

 Du följer "Smartare än en femteklassare" på Kanal 5 och Discovery+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL