Superstars 2023. Foto: discovery+

Jenny Rissveds i Superstars: "Det blir bara tomt"

  • Discovery+
Eyla Runsten
20 mars 2023 kl. 22:00

Jenny: "Mentala problem är en riktig skada"

I avsnitt åtta av "Superstars" får vi se deltagarna kämpa i stafett och amerikansk fotboll. Cyklisten Jenny Rissveds öppnar upp sig om sin depression men även de fram- och motgångar som hon har stött på under sin karriär. I avsnittet får vi även reda på vem som möter Helen i gryningskampen.

Jenny Rissveds i Superstars 2023
Jenny Rissveds. Foto: discovery+.

"Störst off i min karriär har varit depression"

I veckans avsnitt av Superstars på discovery+ så berättar Jenny Rissveds om sin kamp mot depression för Kennet Andersson efter den jobbiga striden i stafett. Hon berättar om de fysiska skador som hon har fått där det bland annat har varit hjärnskakningar, men även att hon behövde ta en paus från sin karriär för att må bättre psykiskt och menar att det också är en form av skada.

– Det som har varit till störst del off i min karriär har varit mentala problem, som också är viktiga att belysa och se som en riktig skada, säger Jenny.

Det är även Jennys tur att bjuda på mat och det blir en vegansk bowl till lunch. Här berättar hon om hur hon blev intresserad av att cykla och hur hon kombinerade fotboll och cykling tills att hon blev 17 år. Under andra året av gymnasiet börjar hon satsa internationellt och efter gymnasiet började hon cykla på heltid.

Jenny Rissveds i Superstars 2023
Jenny Rissveds. Foto: discovery+

Startade Team 31

Under 2016 så började Jenny se signaler på att hon inte mådde bra men visste inte vad det handlade om då ingen hade pratat öppet med henne om psykisk ohälsa. Samma år vinner hon U23-VM och blir uttagen till OS i Rio, hon vinner även det och känner att sin karriär inte längre har någon mening eftersom folk säger att OS-guld är det största man kan vinna.

– När vi väl uppnår de där målen, vad finns det då? Det blir bara tomt liksom, säger Jenny.

Jenny startade senare Team 31, som består av tre stycken landslagscyklister som uppmärksammar artikel 31 i FN:s barnkonvention om att alla barn har rätt till lek, vila och fritid. Jenny har även märkt att hon cyklar på ett helt annat sätt efter att hon startade Team 31 och att hennes värderingar har spelat en stor roll i det.

Missa inte "Superstars", måndagar på discovery+

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL