Hedvig Lindahl i Superstars: ”Skulle inte ha något emot om hon dog”

Hedvig Lindahl i Superstars: ”Skulle inte ha något emot om hon dog”

  • Discovery+
Sofie Landgren
Uppdaterad 20 februari 2024 kl. 07:02 | Publicerad 19 februari 2024 kl. 20:02

”Det tog så jävla hårt på mig”

En av årets deltagare i "Superstars" 2024 på discovery+ och Kanal 5 är ingen mindre än målvaktslegenden Hedvig Lindahl. Under veckans avsnitt öppnar hon upp sig om hatstormen som kom efter förlusten mot Japan i VM 2011.

Hedvig Lindahl Superstars 2024
Hedvig Lindahl. Foto: discovery+.

Hedvig Lindahl öppnar upp sig om hatstormen

Det är målvaktslegendaren Hedvig Lindahl som står i centrum i veckans avsnitt av "Superstars" 2024. Hedvig Lindahl, född 29 april 1983 i Katrineholm, har tidigare spelat för Djurgården IF, Atlético Madrid, Malmö FF, Linköping FC, Kopparbergs/Göteborg FC och Kristianstads DFF. Hon har även spelat i England där hon med Chelsea FC Women har vunnit både FA Women's Super League och FA Women's Cup hela två gånger. Hon har spelat i landslaget sedan 2002 och har varit ordinarie landslagsmålvakt för Sverige sedan 2005.

År 2017 blev hon den fotbollsmålvakt – oavsett kön – som deltagit i flest landskamper för Sveriges landslag. I mars 2018 utsågs Hedvig Lindahl till världens bästa kvinnliga målvakt av spelarorganisationen FIFPro.

Under VM 2011 förlorade svenska landslaget mot Japan i semifinalen med 3-1, trots att Sverige haft ledningen så var det var två missar av målvakten Hedvig Lindahl som blev avgörande. Det blev en förlust som skulle få konsekvenser även på sociala medier.

Hedvig Lindahl i Superstars 2024
Hedvig Lindahl. Foto: discovery+.

"Skulle inte ha något emot om hon dog"

Hedvig berättar att hon fick en hel del kritik efter förlusten mot Japan i svensk media. Journalisterna skrev att hon inte presterade bra och att hon måste plockas bort från landslaget. Kritiken stannade dock inte där utan fortsatte på sociala medier hemma i Sverige.

– Och sen kom jag hem till Sverige, och då hade sociala medier kommit och i och med mitt bekräftelsesökande så gick jag in och "åh vad tyckte de nu då". "Jag skulle inte ha något emot om Hedvig Lindahl dog", och jag bara... ridå... Nu gick det inte längre, nu bara kraschade jag. Jag ifrågasatte precis allt kring vad jag kunde om fotboll. 

Linnéa Claeson frågar Hedvig om varför hon tror att hon tagit in vad folk har skrivit om henne:

– Jag tror att jag ville ha kontroll på vad folk tyckte om mig liksom. Och kanske bekräftelse, man söker ju bekräftelse, för jag hade så låg självkänsla tidigare i mitt liv. Allt handlade om att prestera, då är jag värd nåt liksom.

Under hösten samma år hölls Fotbollsgalan i sedvanlig ordning och Hedvig som var lagets förstemålvakt borde kammat hem pris för Sveriges bästa målvakt, ett pris hon aldrig fick.

– Jag vann inte, det tog så jävla hårt på mig, så det var ju inledningen på ett ganska tufft år kan jag säga. Efter den här fotbollsgalan kände jag att nej, jag är helt fel på det, jag kan ingenting, jag vet ingenting om fotboll. Och då försökte jag tacka nej till ett landslagsläger för första gången och då sa dom "näe det är en annan målvakt som redan har tackat nej, så du kan inte". Och då sa jag "okej då måste ni skydda mig från omvärlden", det var tufft, säger Hedvig samtidigt som tårarna rinner längst kinderna.

Hör Hela Hedvigs historia i "Superstars" på måndag, den 19 februari, 21.00 på Kanal 5 och discovery+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL