Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Harald Treutiger sågar SVT för hur de hanterade Robinson

Harald Treutiger sågar SVT för hur de hanterade Robinson

  • Discovery+
Moa  Andersson
Moa Andersson | Nyhet
06 september 2023
Moa  Andersson
Moa Andersson | Nyhet
06 september 2023

Minns tiden på programmet som kaosartad

I premiäravsnittet av "Bättre sent än aldrig" berättar Harald Treutiger om tiden som programledare för "Expedition Robinson" 1997 som en kaosartad tid. "Varje arbetskamrat valde att gå andra vägar i korridorerna", berättar han.

Idag är det äntligen premiär för Bättre sent än aldrig, där Claes Malmberg, Peter Magnusson, Thomas Ravelli, Kjell Bergqvist och Harald Treutiger medverkar. Fem folkkära herrar som ska beta av sina "bucket lists" på livets största äventyr. 

Enligt Peter Magnusson representerar Harald Treutiger ur-programledaren, den första i ett skrå, när programledaryrket övergick till det som innebär att vara programledare idag. Han var den första att programleda Robinson, som först sändes år 1997. 

– Harald representerade någonstans starten på den nya tiden, Maverick om man får ta i lite grann, säger Peter. 

Harald Treutiger sågar SVT för hur de hanterade Robinson
Harald Treutiger i "Robinson". Foto: SVT.

Harald Treutiger sågar SVT för hur de hanterade Robinson

Harald förklarar att historien om Robinson är "vrål-lång" och att de blev mycket kritiserade. Enligt honom blev det både kulturdebatter och löpsedlar om programmet, det blev ett drev minst sagt.

Expedition Robinson var ju, när det kom, ett helt nytt typ av program med en inbyggd elakhet faktiskt. Deltagarna skulle själva bestämma vem som skulle åka ut till nästa avsnitt och det var oerhört kritiserat. Både innan programmet skulle börja sändas och när det började sändas, berättar Harald. 

All kritik hamnade hos Harald eftersom den som var en tydlig representant för progammet var programledaren. Det var för Harald en otroligt tuff höst kantad av kritik. Fick han någon backning från SVT, undrar Peter?

– Hela företaget sviktade och varje arbetskamrat valde att gå andra vägar i korridorerna, de valde att vända, säger Harald. 

Harald Treutiger sågar SVT för hur de hanterade Robinson
Harald Treutiger. Foto: Kanal 5 och Discovery+.

"En svängning från hatad till älskad"

Tack och lov blev Robinson snabbt en succé. Det tog cirka tre veckor innan publiken hade fastnat, programmet gick fort upp från källaren. 

– Jag vet inte om jag någonsin kände den där revanschen, det var nog mer skönt att det försvann, förklarar Harald. 

Harald berättar att det blev som natt och dag efter några veckor när alla plötsligt kollade på programmet och älskade det. Alla tyckte plötsligt att det var det bästa som gjorts och då glömdes hela problematiken bort. 

– I backspegeln sett så är det en enorm erfarenhet för mig att gå igenom svängningen från hatad till älskad. Det är jag glad att jag har i min ryggsäck, säger han. 

"Bättre sent än aldrig" ser du på Kanal 5 och discovery+.

NÄSTA ARTIKEL