Detta är det bästa svenska filmåret någonsin

Detta är det bästa svenska filmåret någonsin

Eric Diedrichs
16 mars 2024 kl. 08:03

Planeterna stod i linje vid millennieskiftet

Sverige har gjort film sedan av 1800-talet. Bland alla tusentals produktioner har vi hittat det bästa svenska filmåret någonsin.

För de flesta säger nog titeln Konungens af Siam landstigning vid Logårdstrappan ingenting, likväl är det en historisk milstolpe. Filmad 1897 av pionjären Ernest Florman är det den första, helt svenska, filmupptagningen någonsin – ett journalklipp, blott en minut långt.

Nästan 130 år och tusentals filmer gallrade Filmtopp – med hjälp av filmdatabasen IMDb – den svenska filmmyllan och lyfte fram en sammanställning över de 100 bästa svenska filmerna någonsin. Urvalet begränsades till spelfilm i långfilmsformat och inkluderade endast titlar med minst 1 000 röster från användarna. Samtliga filmer var därtill tvungna att huvudsakligen ha svensk finansiering.

Storregissören överlägset representerad

Regissören med flest filmer representerade blev Ingmar Bergman med 27 titlar, varav 9 stycken i topp-10. Bo Widerberg, Jan Troell, Olle Hellbom och Ruben Östlund hamnade på delad "andraplats" med fem filmer vardera.

Äldst att kvala in blev Prästänkan från 1920 i regi av den danske pionjären Carl Theodor Dreyer. Yngst blev Abbe Hassans Exodus från 1923.

Lukas Moodysson står utanför en biograf i Göteborg,
Lisa Lindgren och Lukas Moodysson arbetade tillsammans i "Tillsammans" och "Tillsammans 99". Foto: Filmtopp Int.

Detta är det bästa svenska filmåret någonsin

Vidare går det att utläsa att 2000-talet var ett ovanligt starkt decennium för svensk film med 21 filmer representerade. Det är också under 00-talet som vi finner det bästa svenska filmåret någonsin.

Vid millennieskiftet stod planeterna i linje – år 2000 är det starkaste filmåret Sverige någonsin har haft med fem filmer representerade på listan. Dessa är titlarna som kvalade in: Sånger från andra våningen (#32), Tillsammans (#39), Trolösa (#41), Den bästa sommaren (#54) och Före stormen (#66).

Här streamar du filmerna från succéåret

Klicka på titlarna för att se var de går att streama. Sett till hur rörlig streamingmarknaden är, finns det ingen garanti på att alla filmer finns tillgängliga vid tidpunkten du kollar.

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som sker på den svenska film- och TV-marknaden.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL