Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Dessa nya svenska filmer är nu i arbete

Dessa nya svenska filmer är nu i arbete

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
25 december 2018
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
25 december 2018

Charter, klimat och Tiny Tim bland de senaste produktionsstöden.

Johan von Sydow gör en dokumentär om Tiny Tim, Sune i Sunne tilldelas marknadsstöd och nya långfilmer av Amanda Kernell och Johannes Nyholm. Det och mycket mer bland de senaste stöden.

Inland av Jon Blåhed är den första långfilmen i satsningen Moving Sweden. Den handlar om en ung kvinna från Stockholm som flyttar till sin pojkväns hemort. Men relationen tar slut innan de hunnit fram. Hon tar ett jobb och blir kvar av skäl hon själv inte riktigt begriper. Samhället har andra, okända koder. Hur blir man en del av något nytt?

Amanda Kernell, trefaldigt Guldbaggebelönad för Sameblod, regisserar Charter där Alice inser att hon kommer att förlora sin pågående vårdnadstvist. Hon beslutar sig för att föra bort sina två barn och ta med dem på en charterresa, som ett sista försök att vinna tillbaka dem.

I dokumentären Kids vs klimatet följer Nathan Grossman den skolstrejkande Greta Thunbergs kamp för klimatet. Tiny Tim King for a Day av Johan von Sydow dokumenterar den udda falsettsjungande artisten Tiny Tim som lämnade få oberörda. Han hyllades av Bob Dylan och 45 miljoner amerikaner såg hans bröllop på tv men ett par år senare var han bortglömd.

Jätten av Johannes Nyholm.
Jätten av Johannes Nyholm. Foto:TriArt

Johannes Nyholm regisserar Sundancetävlande Koko-di Koko-da, en sorgebearbetning där ett par förlorat ett barn. Min pappa Marianne regisseras av Mårten Klingberg och handlar om Hanna och hennes älskade pappa som berättar att han egentligen heter Marianne. Hannas värld går sönder och inga av hennes kurser i genusvetenskap eller normkreativitet har förberett henne på detta.

I nästa Sunefilm, Sune i Sunne, krockar bröllop med skolresa när både Sune och hans morfar träffar kärleken. Filmen tilldelas årets sista marknadsstöd och är regisserad av Jon Holmberg.

Vilken av dessa filmer ser du mest fram emot?

NÄSTA ARTIKEL