Blade Runner

Denis Villeneuve svarar på kritiken mot Blade Runner 2049

Uppdaterad 03 juli 2021 kl. 05:07 | Publicerad 28 november 2017 kl. 10:11

Den hyllade regissören Denis Villeneuve försvarar sin porträttering av kvinnor i filmen Blade Runner 2049.

Blade Runner 2049 är ett bioaktuellt filmtips!
Foto: Warner Bros. Pictures

Uppföljaren till Blade Runner är tveklöst en av årets mest omtalade filmer. Besöksmässigt har den klassats som en flopp, medan kritikerna för det mesta har tokhyllat den (även om Filmtopps recensent gav den en 3:a). Den kritik som mest riktats mot Blade Runner 2049 är dess dåliga porträttering av de kvinnliga karaktärerna. Skådespelaren Zoe Kazan twittrade exempelvis så här:

"I thought Blade Runner 2049 was great & I thought it would have been even better without the unnecessary prostitution."

Regissör Denis Villenueve har nu äntligen yttrat sig om detta i en intervju med Vanity Fair, där han försvarar sina val. Han förklarar att hans sätt att porträttera kvinnor är väldigt viktigt för honom. Av hans nio långfilmer har sex av dem kvinnor i huvudrollen. Han menar också att hans filmer ska fungera som en spegel mot samhället och att de inte är "amerikanska" i det avseendet att en idealistisk värld presenteras. Just nu menar Villenueve att samhället inte är snällt mot kvinnor och det var det han försökte förmedla med den dystopiska atmosfären i Blade Runner 2049.

Vad tycker du om Villenueves svar på kritiken? Dålig ursäkt eller nyanserad ståndpunkt?

NÄSTA ARTIKEL