Nu på bio

Det senaste på biofronten!

En ikon bland biografer går i graven

En av världens kändaste biografer går i graven

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
13 april 2021
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
13 april 2021

"Ett slag i hjärtat på hela bioindustrin."

Ägaren till Pacific Theaters och The Arclight Cinemas meddelade under måndagen att de inte kommer att återöppna sina biografer när pandemin är över, vilket innebär att The Arclight Hollywood och ikoniska Cinerama Dome går i graven.

Insidan av klassiska Cinerama Dome
Insidan av klassiska The Cinerama Dome. Foto: The Arclight Hollywood.

De senaste veckorna har det pratats flitigt om att världens kanske mest ikoniska biograf, The Cinerama Dome i Hollywood, snart skulle slå upp portarna igen. Med dragplåster som "Cruella" och "A Quiet Place Part II" skulle biopubliken vallfärda tillbaka till biokomplexet The Arclight Hollywood och kronjuvelen The Cinerama Dome – men nu ser det istället ut som om den legendariska biografen redan har visat sin sista film.

The Cinerama Dome har varit ett flaggskepp bland biografer i Hollywood i snart sex decennier, och platsen är näst intill helig för många cineaster som bor i, och omkring, drömfabriken.

Både vanliga filmälskare och stora delar av Hollywoods elit har beklagat sig (se längre ner i artikeln) över nyheten, som slog ned som en bomb under måndag kväll, svensk tid.

En varningsklocka för hela industrin.

Decurion, bolaget som äger Arclight Cinemas, säger i ett uttalande att de utforskat alla potentiella lösningar men att det inte finns någon rimlig väg framåt.

Nyheten har kommit efter en lång tid av oro över biografernas vara eller icke vara till följd av pandemin, och att kedjorna Pacific Theaters och The Arclight Cinemas – två etablerade kedjor i Los Angeles – nu stänger ned sina verksamheter kan inte ses som något annat än en rejäl varningsklocka för branschen.

Enligt Deadline är Arclight Hollywood, med Cinerama Dome, dessutom ett av USA:s mest inkomstbringande biografkomplex. Att det återfinns bland dem som går i graven är som ett slag i hjärtat på hela bioindustrin.

Om inte ens den främsta biografen i filmvärldens huvudstad klarar av att hålla sig upprätt, hur ska då någon annan kunna göra det?

RELATERAD LÄSNING: Läs Filmtopps artikelserie "Biodöden"

Eliten i Hollywood bemöter nyheten med sorg.

Det är som sagt många av filmvärldens största profiler som har uttryckt sin sorg över nyheten, och framför allt över att just The Arclight Hollywood och The Cinerama Dome stänger.

Framgångsrika regissörer som Barry Jenkins och Rian Johnson, skådespelare som Joseph Gordon-Levitt och Mindy Kaling, och manusförfattare som John August är bara några av de profiler från filmbranschen som har uttryckt sig.

Här är några av alla de reaktioner som dök upp till följd av nyheten:

Wood twittrar om nyheten

Gordon-Levitt minns The Arclight

Mindy Kaling har minnen från the Arclight

Rian Johnson om att Arclight stänger.

Ben Schwartz om nyheten

Barry Jenkins om att Cinerama Dome inte öppnar igen

Manusförfattaren John August är också missnöjd.

Ett famlande efter halmstrån för att rädda biografen.

Once Upon a Time in Hollywood
The Cinerama Dome i Once Upon a Time in Hollywood. Foto: SF Studios.

Många som har bemötts av nyheten har omedelbart börjat spekulera i hur den ikoniska biografen ska kunna räddas, och det dröjde inte länge innan hashtagen #SaveTheArclight började trenda på Twitter.

RELATERAD LÄSNING: Är den stora biografdöden här?

Bland alla som famlade efter halmstrån dök det upp förslag som att Quentin Tarantino skulle gå in och rädda biografen. Det kan låta som en annorlunda idé, men Tarantinos kärlek till The Cinerama Dome är inte någon hemlighet – den kända biografen satte bland annat stämningen i Tarantinos senaste film, Once Upon a Time in Hollywood (2019) – och han har stått för liknande räddningsaktioner tidigare.

Ska Arclight Cinemas överleva så är dock det troligaste scenariot att ett större bolag går in och köper upp kedjan och The Cinerama Dome. Det spekuleras bland annat i att jättar som Netflix, Apple och Amazon skulle kunna vara intresserade.

Låt oss hålla tummarna för att någon sveper in och räddar Cinerama Dome från undergång.

NÄSTA ARTIKEL